Ugrás a tartalomra

Elindult az új ügyeleti rend

Kujan István|Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2023. április 01. szombat 13:33
Április 1-jétől, szombattól Miskolcon és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is elindult az új, egységes alapellátási ügyeleti rendszer.
Képünk illusztráció. Fotó: Juhász Ákos

Az ügyelet központi telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében már nálunk is 1830, melynek hívásával a beteg szakszerű tanácsot kap, szükség esetén a tartózkodási helyére ügyeleti autót vagy életveszély esetén azonnali mentőt küldenek, bármely településen is tartózkodjon az ellátásra szoruló. A telefonszám a teljes ügyeleti időszakban hétköznap 16:00-08:00 között, hétvégén és ünnepnapon egész nap hívható lesz.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye 10 pontján - Miskolc mellett Mezőkövesden, Encsen, Szerencsen, Kazincbarcikán, Ózdon, Sátoraljaújhelyen, Tiszaújvárosban, Sárospatakon, valamint Edelényben - úgynevezett "vegyes ügyeletek” működnek mostantól, ahol felnőttek és gyermekek is megfelelő ellátást kapnak.

Azok számára, akik személyesen keresnék fel az ügyeletet, erre a vármegye 8 pontján - Miskolcon, Mezőkövesden, Encsen, Szerencsen, Kazincbarcikán, Ózdon, Tiszaújvárosban és Sátoraljaújhelyen - éjszaka és hétvégén is lesz lehetőség.

Gyermekek számára - a járási ügyeleti pontok mellett - a kórházi központi gyermekügyelet is rendelkezésre áll.

Az országgyűlés által 2022 decemberében elfogadott, egészségügyi alapellátásról szóló törvénynek megfelelően fokozatosan megkezdődött az új, egységes ügyeleti rendszer bevezetése Magyarországon. Az a cél, hogy a jövő év elejére Budapest kivételével az egész országban egységes, a betegek számára az eddiginél jobb ellátást biztosító, a sürgősségi ellátórendszer elemeivel összekapcsolt ügyeleti rendszer működjön.

Miskolc alpolgármestere, Varga Andrea a héten jelentette be, hogy Miskolc városa márciusban megalakította az Egészségügyi Monitoring Tanácsot, melynek fő feladata az egészségügyi és szociális ellátórendszer országos átalakítását érintő intézkedések megvalósulásának figyelemmel kísérése Miskolcon.

Első ülésüket március 16-én már az első ülését is megtartották, pénteken egy kérdőívet is közzétettek, ezzel szeretné megismerni azok véleményét, akik igénybe vettek az elmúlt évben felnőtt háziorvosi vagy házi gyermekorvosi ügyeleti ellátást. A kérdőív ITT érhető el.

A tanács működésének bejelentésekor Balog Ildikó, a Miskolci Egészségfejlesztési Intézet igazgatója felhívta a figyelmet arra is, hogy a fogászati ügyeletellátás továbbra is önkormányzati feladat és ez változatlanul a Szentgyörgy út 25. szám alatt érhető el, hétvégén és ünnepnapokon 8 és 14 óra között.

További hírek

Olvasnivaló