Ugrás a tartalomra

Elkészült a görögkatolikus egyház népszámlálási kisfilmje

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. szeptember 19. hétfő 15:20
Egy fiatal atya megrajzolta, miért fontos az egyházaknak a népszámlálás.

A Görögkatolikus Médiaközpont és a Miskolci Egyházmegyében szolgáló Varga Csaba atya ötlete nyomán készült egy kisfilm, ami igen személetesen mutatja be, hogy miért is kiemelten fontos az idei népszámláláson megvallani hitünket, és milyen releváns adatokat tudhatnak meg híveikről.

"Mindannyian szeretjük, ha családunkban, munkahelyünkön, és úgy általában az életünkben harmonikusan mennek a dolgok. Mindenki látja a célt, tudja és teszi a feladatát, teljes összhangban, mint a fogaskerekek. Ehhez azonban információkra van szükségünk, hiszen ezek alapján tudunk célokat meghatározni és jó döntéseket hozni. Így van ez görögkatolikus egyházunkban is" - hívja fel a figyelmet honlapján a Hajdúdorogi Főegyházmegye.

A tízévente megszervezett népszámlálás október elsején kezdődik Magyarországon, és minden magyar állampolgár számára kötelező. A népesség nagysága, demográfiai jellemzői mellett a lakosság egészségi állapotáról, iskolázottságáról vagy foglalkoztatottságáról is fontos információkat tudhatunk meg az eredményekből.

Az október 1. és 16. közötti időszak az úgynevezett internetes önkitöltés időszaka. A háztartások önállóan, interneten keresztül tölthetik ki a népszámlálási kérdőívet, amelyet egyedi belépési kód segítségével tudnak elvégezni. A kódokat postán kapják meg az érintettek.

Október 17. és november 20. között aztán számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyek nem élnek az online kitöltés lehetőségével - az adatszolgáltatás mindenki számára kötelező. Akik ezt november 20-áig nem teszik meg, azoknak november 21. és november 28. között a települési jegyzőt felkeresve kell eleget tenniük adatszolgáltatási kötelezettségüknek.

A vallásunkkal kapcsolatos kérdésre nem kötelező a válaszadás, ám a hazai egyházak mindegyike arra buzdítja híveit, hogy válaszoljanak rá. Így tesz kisvideójában a görögkatolikus egyház is. Animációjukat Varga Csaba baktakéki parókus atya rajzolta meg, ITT tekinthető meg a videó.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!