Ugrás a tartalomra

Elkészült a kilátó – és fényesebb, mint valaha

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2023. december 18. hétfő 20:24
Lezárult Miskolc emblematikus építményének modernizálása. Szombat délután öt órakor fölgyúltak vadonatúj fényei. Az Avasi kilátó ezennel megkezdte következő hatvan évét.
Fotók: Juhász Ákos

Ahogy azt lapunk is folyamatosan nyomon követte: az idén hatvanéves tévétoronyot sokévnyi méltatlan mellőzöttség után a Kilátó ReStart program részeként, az Európai Unió által biztosított forrásnak köszönhetően újították fel az elmúlt esztendőkben. A modernizálás és átépítés után az állványzatot a napokban elbontották, az épület pedig december közepére teljes egészében láthatóvá vált.

Juhász Ákos képgalériája a felújított Avasi kilátó ünnepi átadásáról

Az ikonikus épület karakteres és ismert vonásainak megőrzése mellett korszerű, az átalakítás korának ismérveit is felvonultató kilátó jött létre. A nyitott teraszok és a zárt tér felületeit felhasználva egy high-tech élménytér kialakítása volt a cél – fogalmazott a Városháza közleménye a projekt lezárulta kapcsán a hét folyamán.

A beruházás során a teljes épületet statikailag megerősítették, energetikailag korszerűsítették, kicserélték a közönségforgalmi terek burkolatát, újrafestettek, nyílászárókat cseréltek, az emeleti szinten pedig egy vendéglátóhelyet alakítottak ki. Továbbá kialakították a rendezvények megszervezésére, valamint a vendéglátó és kereskedelmi funkciók ellátására alkalmas alapinfrastruktúra csatlakozási pontjait.

A fények a kilátón túl is látszanak

Az átépítés és modernizálás nemcsak a városi jelképnek számító tornyot, hanem annak környezetét, valamint az oda vezető utakat is érintette. „Történelmi Avas turisztikai fejlesztése” című projekt 1.5 milliárd forint TOP-os forrásból valósult meg, és célja a terület komplex turisztikai fejlesztése volt – elevenítették fel a Városháza részéről a szombat reggeli ünnepélyes projektzárón.

– Miskolcot a turisztikai sokszínűség jellemzi. Van azonban egy része a városnak, ami nélkül nem lenne teljes egy Miskolcon tett látogatás. A történelmi belváros, valamint az onnan néhány perces sétával megközelíthető Avas a boros, gasztrokulturális rendezvények fellegvára, amelyet joggal nevezhetünk Miskolc szívének is – mutatott rá Veres Pál polgármester a rendezvényen, hozzátéve: Miskolc önkormányzata mindezt a Miskolc-Avasi Református Egyházközség, a Miskolci Zsidó Hitközség és az Avasi Zarándoklat Egyesület által alkotott konzorciumban valósította meg.

Így egyedi építészettörténeti, művészettörténeti sajátosságainak bemutathatósága érdekében megvalósulhatott meg Avasi Református Templom fejlesztése is. Miközben a korábbinál jóval reprezentatívabb módon mutathatják be a középkori templomépítészeti emlékeket, a modernizálás és a biztonságra való törekedés jellemzi az itt elvégzett munkákat – hangzott el a városvezetőtől a projekt keretében ugyancsak megújult Bortanyában.

Az évről évre egyre több látogatót vonzó Avasi Borangolás központi helyszínén Miskolc polgármestere megjegyezte: Miskolc belvárosának közvetlen közelében, az Avas oldalában több mint 900 pince és borház található, amelyek nem ritkán 300-400 évesek. Ezek közül az egyik, a csaknem 200 négyzetméteres Bortanya, a hozzá tartozó pincerendszerrel, amelyet 2015-ben vásárolt meg Miskolc önkormányzata azzal a céllal, hogy az avasi borkultúra bemutatására alkalmas turisztikai központot hozzon létre.

A miskolci polgármesteri hivatal Pályázati Főosztályának vezetője, Miklós Viktor a projektelemek kapcsán megemlítette továbbá a Palóczy László emlékmű körüli terület zöldesítését, a burkolatok, támfalak felújítását és javítását, illetve a Dr. Győry Nagy Lajos lépcsősor még év végéig zajló felújítását is.

Rég/soha nem látott pompában "Miskolc iránytűje"

A projektzárón felidézték: a fejlesztés keretében a kilátó díszkivilágítását kicserélték, melynek köszönhetően a városhoz köthető nevezetességeket és szimbólumokat ábrázoló alakzatok nagy távolságból szemlélve is megjeleníthetők.

Míg a kilátó alatti elhanyagolt zöldfelületekre tervezett pergolás sétánnyal lehetőség nyílik arra, hogy az ide érkezők kellemes környezetben, lugassal árnyékolt padokon üldögélve, vagy éppen sétálva gyönyörködhessenek a panorámában. Az itt található zöldfelületre főként árnyéktűrő, talajtakaró cserjéket és évelőket ültettek, a felújított sétányok mentén városi tanösvény jelleggel tájékoztató táblákat helyeztek ki.

Veres Pál a 2011-ben elhunyt tervező lányaival, Hofer Orsolyával és Hofer Zsófiával

Mint ismert, a kilátót hatvan évvel ezelőtt, 1963. augusztus 20-án avatták fel. A 72 méter magas tornyot Hofer Miklós építész tervezte. A felújtás és az avastetői fejlesztések zárásának alkalmából, tisztelegve a 2011-ben elhunyt Ybl Miklós és Széchenyi-díjas építész munkássága előtt, a kilátó előtti teresedés – miután a városi közgyűlés csütörtökön megszavazta az ezzel kapcsolatos előterjesztést – a „Hofer Miklós tér” elnevezést kapja, tudatta a megjelentekkel a projektzárón Szunyogh László városi főépítész.

Juhász Ákos képgalériája a fénybe burkolózó Avasi kilátóról

A 13 órakor a helyszínen megtartott hivatalos átadórendezvényt késő délután a világítás ünnepélyes felkapcsolása követte. A Szent István téren egybegyűltek előtt Veres Pál az ötperces fényjátékot megelőzően úgy fogalmazott: az Avasi kilátó felújítása a miskolciak közös sikere.
 

Ünnepi díszbe öltözött a felújított Avasi kilátó

A „Történelmi Avas turisztikai fejlesztése” című projekt részeként az idén 60 éves Avasi kilátót sokévnyi méltatlan mellőzöttség után, a Kilátó ReStart program részeként, az Európai Unió által biztosított forrásnak köszönhetően átépítették és modernizálták.

A Miskolc iránytűjének is nevezett szimbolikus épület új díszkivilágítást is kapott, amit Ezüstvasárnap kapcsoltak fel először. A kilátó egészen szilveszterig karácsonyi kivilágításban pompázik mindennap 17:00-tól 22:00-ig. Szilveszterre a város a kilátó megvilágításával kapcsolatosan pedig egy újabb meglepetéssel készül.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!