Ugrás a tartalomra

Elkezdődött a TeSzedd! – Miskolcot is megtisztítják a szeméttől

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. április 23. kedd 14:12
Az ország legnagyobb önkéntes hulladékszedési mozgalmához a város több csoportja csatlakozik.
A MATINE korábbi szemétszemédési akciója Szirmán / Fotók: Juhász Ákos

A héten április 22. és 28. között tartja országszerte a TeSzedd!- Önkéntesen a tiszta Magyarországért akciósorozatot a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) az Energiaügyi Minisztérium Támogatásával. A rendezvénysorozat tizenkét éve hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési mozgalma, amelyhez hagyományosan miskolci csapatok is csatlakoznak. A kezdeményezés célja, amellett, hogy tisztábbá tegyük a környezetünket, a szemléletformálás. Az eseménysorozatra szemétszedő csapatok regisztrálhattak. A csatlakozás előnye, hogy az eszközöket az NHKV biztosítja és a hulladék elszállítását is megszervezik. 

A Magyarországi Tisztasági Nagykövet Egyesületnek (MATINE) nagy tapasztalata van a hulladékgyűjtésben Miskolcon és környékén. A TeSzedd! keretében idén két szemétszedő akcióval is készülnek, ezért elnöküket faggattuk motivációjáról. Serbán Zsolt bükki tisztasági nagykövet, a MATINE elnöke elmondta, hogy szombaton Martinkertvárosban és Szirmán a bicajos utat és a közeli benzinkút környékét fogják megtisztítani Kertai Zsombor, a városrészek tisztasági nagykövetének vezetésével. 

Szinva takarítás 2023-ban. Horváth Csongor képgalériája

Vasárnap pedig a Szinva medrét a Majális Parktól felfelé egészen Felsőhámorig, illetve az út menti szemetet is összeszedik. Viszont bizonyos zártabb részeket kihagynak majd, ahol már a tőkés récék fészkelnek. Ezen a helyszínen egy, vagy több vízi és egy szárazföldi csapatot terveznek indítani. A vízi csapat tagjaitól kérik, hogy hozzanak magukkal gázlóruhát és gumicsizmát. 

- Két éve regisztráltam először csoportot a TeSzedd!–re. Idén Beluscsák Ákos Szemerés diák keresett meg, hogy szeretne a Szinva mentén szemétszedést szervezni. Korábban azon a márciusi hulladékgyűjtési akción találkoztunk, amit az iskola diákjai számára szerveztem. Úgyhogy ezért döntöttem újra a csatlakozás mellett, illetve mert most a szemétszállítást helyben a MiReHu Nonprofit Kft.-vel oldják meg, akikről tudom, hogy megbízhatókat. Van már egy összeszokott csapat, akik ilyenkor eljönnek, de mindig csatlakoznak újak is – számolt be Serbán Zsolt

- Minden szemétszedés felébreszt valamit az emberekben és felerősíti bennük a kollektív felelősségvállalás tudatát. Öt és fél éves munkánk során nagy sikert értünk el az avasi pincesoron, ahol az Avasi Borangolásra készülve most minden eddiginél kevesebb szemetet találtunk. Ebben valószínűleg szerepet játszik a Miskolci Önkormányzati Rendészet (MIÖR) tavalyi ellenőrzési sorozata is. Pereces az a városrész, ahol még folyamatos tisztulást tapasztalunk. Martinkertvárosban a Szennyvíztelepi úton viszont mindig újratermelődik a hulladék – fűzte hozzá. 

Korábbi TeSzedd! akció Komlóstetőn.

TeSzedd akciók Miskolcon: (folyamatosan frissül)

Miskolci Nagycsaládosok Egyesülete - április 25. 17 óra, Réz utca 3/A 
Miskolci Egyetem – április 26. 8 óra, E/7 irodaépület bejárata
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság – április 26. 10 óra, Fehérkőlápa - Kaán Károly forrás a Libegő felső állomásánál
Lichtenstein Raymond, Győri kapu – április 27. 9 óra, Thököly utca híd mellett, a Szinva partján
Magyarországi Tisztasági Nagykövet Egyesület (MATINE) - április 27. 9-10.30-ig, Martinkertváros és Szirma. Találkozó: a Berzsenyi Dániel utca elején a 3A-s busz végállomásánál, csoportvezető: Kertai Zsombor. 
Magyarországi Tisztasági Nagykövet Egyesület (MATINE) - április 28. 9-11-ig Majális Park és Felsőhámor között. Találkozó: a Szeleta Park Látogatóközpont parkolójában, csoportvezető: Serbán Zsolt. 
    

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!