Ugrás a tartalomra

Emelné a pedagógusok bérét az MSZP

MTI
Utoljára módosítva
2023. április 20. csütörtök 10:46
Törvényjavaslatot nyújt be az MSZP a minisztériumi tisztviselők és a pedagógusok fizetésemelésének egységes megvalósításáról - jelentette be az MSZP frakcióvezetője csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

    
Tóth Bertalan a pártja Facebook-oldalán közvetített tájékoztatón rámutatott: Orbán Viktor fizetését megduplázták, így a miniszterelnök ma már 5,7 millió forintot keres, a jegybankelnök fizetését 20 százalékkal emelték, így ő hatmillió forintot kap havonta, és a miniszterek fizetése is 650 ezer forinttal emelkedett tavaly. A kormány bejelentette azt is, hogy a minisztériumi tisztségviselők az eddigi 1,5 millió helyett akár 2 millió forintot is kaphatnak - tette hozzá.
    
"Ezekre valahogy mindig van pénz, ezzel nem várnak az uniós kifizetésekre, pedig a kormány és a jegybank - valljuk be - elég pocsék munkát végez, például elintézték, hogy egész Európában nálunk a legnagyobb az infláció, a boltokban brutális a drágulás, az emberek pénze egyre kevesebbet ér" - mondta Tóth Bertalan, rámutatva: a pedagógusok béremelését ezzel szemben a kormány az uniós források megérkezéséhez köti, miközben semmit nem tesz azért, hogy az EU feltételeinek megfeleljen.
    
Megjegyezte, a veszteséges Vodafone megvásárlására költött 323 milliárd forint pont elég lett volna a pedagógusok béremelésre.
    
Tóth Bertalan jelezte: az MSZP az elmúlt hónapokban többször kezdeményezte, hogy a pedagógusbéreket kössék a miniszterelnök, illetve a jegybankelnök fizetéséhez, de ezt a Fidesz elutasította. Ha azonban a minisztériumi tisztségviselők fizetésemelésére van pénz, akkor a pedagógusoké is megoldható - érvelt.
    
Elmondta: az MSZP törvényjavaslatának értelmében a pedagógus gyakornokok fizetésének el kell érnie a vezető kormányfőtanácsosok illetménysávjának a minimumát, vagyis a 600 ezer forintot. A pedagógus I. kategóriában dolgozóknak a minisztériumi osztályvezetők béréhez mérhető összeget, tehát legalább 700 ezer forintot, míg a pedagógus II., illetve a mestertanár és a kutatótanár kategóriában lévőknek a főosztályvezetők illetménysávjának legkisebb összegét, vagyis 800 ezer forintot kellene kapniuk.
    
"Ez a mi javaslatunk, mert úgy gondoljuk, hogy Magyarország jövője a gyerekeink oktatásán, vagyis a tanárok munkáján múlik" - fogalmazott az MSZP frakcióvezetője.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!