Ugrás a tartalomra

Épülnek a Minorita templom új tornyai – videóriport

Parai Roland - Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. május 28. péntek 16:13
Teljesen elbontották a régi tornyokat, már csak a bádogosok dolgoznak a Hősök terén felállított új toronyszerkezet fedésén, hogy néhány hét múlva elfoglalják méltó helyüket a gigantikus ácsolatok. Mint megtudtuk, a munka során több érdekességet is találtak a magasban, amit a munka végeztével a nagyközönség is megtekinthet majd a templom pincéjében. Parai Roland videóriportja.

Videónkban Szalay Antalné, a Középület és Lakásépítő Zrt. igazgatója beszélt a templomtornyok rekonstrukciójának részleteiről. – A szerkezet teljesen hagyományos ácskötésekkel, mérnöki acélszerkezet használatával készült. A talpgerendák és a császárfa ragasztott fatartóból, a többi pedig hagyományos faácsszerkezeti anyagból készül – mondta.

Arról már korábban is írtunk, hogy az új tornyok elkészítésére azért volt szükség, mert a tervezést megelőző vizsgálatok során megállapították, hogy a régi toronysisakok szerkezetei annyira elkorhadtak, elhasználódtak, hogy azokat javítani már nem lehet.

Szalay Antalné kiemelte, a toronysisakok nem szokványos szerkezettel készültek, és sikerült meghatározni az építés pontos dátumát is.

– 1844-ben készültek a sisakok, sőt az ács neve is bele volt vésve az egyik szarufába (ez egyébként videónkon is látható, csak nehezen olvasható – a szerk.). Olyan érdekes megoldásokat is találtunk, amihez hasonlókat ma már nem nagyon használunk. Mivel az új torony nem ugyanezzel a szerkezettel épül, úgy döntöttünk, hogy azokat a kötéseket, jellegzetességeket, csomópontokat egyben szedjük le a toronyról, és az atyák majd egy kiállítást, esetleg egy kis múzeumot rendezhetnek majd be ezekből a ránk maradt értékekből – tette hozzá a cégvezető. 

A toronysisakokat díszítő almát és keresztet is újjáépítik. Ahogyan az ismert, a Minorita templom az 1843-as nagy miskolci tűzvész során súlyos károkat szenvedett, leégett a tető, beszakadt a boltozat, még a harangok is megolvadtak. A templom újjáépítésekor új alma és kereszt készült, melyek egészen idén februárig álltak a tornyok tetején.

– Sajnos csak az almát tudjuk megmenteni, a keresztből újat kell készíteni, mivel a régi teljesen elkorrodált, nem volt restaurálható. Cserébe az új teljesen megegyezik majd a régivel. Érdekesség továbbá az is, hogy a második világháború idején lövedékek érték a keresztet és az almát is, ezeknek meg is találtuk a nyomait. Az alma helyreállításakor természetesen ezeket is eltüntetjük – mondta el.

– A két torony egyébként hatvan köbméternyi fából készült el, ami nem mondható kis mennyiségnek – mondta az igazgató, hozzátéve: a sisakok súlya tizenöt tonna körül lesz.

Szalay Antalné elárulta azt is, június második felében tervezik a helyükre emelni a két sisakot.

– Szombaton vagy vasárnap tudjuk ezt megtenni, mert akkor kisebb a forgalom. Ez ugyanis egy egésznapos program lesz, de van benne gyakorlatunk, hiszen például a Deszkatemplom újjáépítésekor is így, daruval emeltük be a tornyot – mondta.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a Minorita templom több mint 870 millió forint kormányzati támogatásból kívül-belül megújul. A munkák február óta tartanak, egy részük a Hősök terén, a szökőkút és vize övezte területen (a városháza korábbi tájékoztatása szerint szökőkutat a munkák befejezését követően üzemelik majd be). Az első ütem befejezése a nyár végére várható, az új toronysisakokat speciális daruk segítségével emelik majd a helyükre. A felújítás második üteme során már a belső terekben folytatódik a munka: ekkor cserélik a teljes elektromos hálózatot, festik ki a szentélyt, és restaurálják a freskókat.

További hírek

Olvasnivaló