Ugrás a tartalomra

Erdei kerékpárút épül Komlóstető és a Mexikó-völgy között

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. november 18. péntek 15:09
A kerékpárút a Mexikó-völgytől kerékpárnyomként folytatódik Diósgyőrig, és kerékpárnyomot alakítanak ki a Kondor Béla utcán is.
Miklós VIktor, Szopkó Tibor és Szarka Dénes. Fotók: Mocsári László

Rövidesen erdei kerékpárúttal gazdagodik Miskolc. A Komlóstetőt és a Mexikó-völgyet összekötő szakasz munkaterületét a napokban adták át, számolt be erről sajtótájékoztatón pénteken a miskolci városvezetés. 

A projekt részleteiről Miklós Viktor, a polgármesteri hivatal pályázati főosztályának vezetője beszélt.” A beruházás részeként a Mexikóvölgy utcai buszfordulótól 203 méter hosszban megerősített pályaszerkezettel, innen 1.179 méter hosszban normál pályaszerkezettel új erdei kerékpárút létesül. A végszelvény a Vörösbérc utcához csatlakozik, mely a Cserfa utca, Szántó Kovács János úton kerékpáros nyomot fest fel a kivitelező háromszázötven méteren” – kezdte.

A kerékpáros nyom felfestése tovább folytatódik a Mexikóvölgy utca- Muhi utca- Szervezet utca- Ferenczi Sándor utca – Tokaji Ferenc utca – Bartók Béla utca között meglévő burkolaton kétezer-hétszáz méterben. A kialakítandó kerékpáros létesítmény kiindulási pontja az előző szakasz Mexikóvölgyi utcai buszforduló.

Egy harmadik szakasza is van a fejlesztésnek: kerékpáros nyomot festenek fel a Kondor Béla utcában az Árpád és Szarkahegy utcák között. Miklós Viktor elmondta, ez utóbbi kerékpáros létesítmény biztosítja az összeköttetést a meglévő Tiszai pályaudvar-Diósgyőri vár kerékpárforgalmi létesítménnyel. A tervezett kerékpáros létesítmény hossza körülbelül ezerhatszáz méter A harmadik ütem a Nagy Lajos király útját, a Táncsics Mihály teret, a Kuruc utcát, a Kondor Béla utcát, az Előhegy utcát, a Róna utcát, és a Bertalan utcát érinti. A pályázati főosztályvezető hozzátette, a három szakasz mintegy kétszázmillió forint készülhet el, melyet teljes egészében TOP-os forrásból finanszíroznak.

Innen indul majd az erdei szakasz


Nem csak a turistáknak

Szarka Dénes fejlesztési tanácsnok fontosnak nevezte a beruházást, hiszen az nemcsak a turistáknak lesz vonzó, de a kerékpárral közlekedő miskolciak mindennapi életét is megkönnyíti majd. 

„Folyamatosan dolgozunk azon, hogy a szakasz folytatásaként elkészüljön a Diósgyőrt és Lillafüredet összekötő kerékpárút is. A környezeti hatóságtól már megkaptuk az engedélyeket, és magára az útra már az építési hatóságtól is engedélyekkel rendelkezünk. A fejlesztés részeként viszont egy új hidat is építeni kell majd, jelenleg ennek engedélyeire várunk. Bízunk benne, hogy rövidesen hegyi kerékpárúton tekerhetnek majd fel a miskolciak és természetesen a turisták is a Palotaszállóhoz” – mondta Szarka Dénes. 


Zöld és emberbarát

Szopkó Tibor, Miskolc alpolgármestere kiemelte, egy kifejezetten zöld és emberbarát beruházásról van szó, olyanról, ami a miskolciak érdekeit szolgálja.

- A városvezetés nem betonmonstrumokat kíván átadni, hanem olyanok projekteket, melyek az emberek mindennapjait segítik, közvetlenül érintik a miskolciak életét. De fontos ez a fejlesztés azért is, mert megmutatja, hogy ebben a városvezetésben nemcsak a szándék és az akarat, hanem a képesség, a kellő akarat és a kellő tudás is megvan arra, hogy az ilyen fejlesztéseket meg tudja valósítani – húzta alá Szopkó Tibor.

A projekt megvalósítására hat hónap áll rendelkezésre, a szakemberek szerint jövő tavaszra készülhet el vele a kivitelező.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!