Ugrás a tartalomra

Érdekes témákkal és valós tartalmakkal jön a CineDocs

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. augusztus 12. hétfő 11:37
Pressburger Imrétől Leni Riefenstahlon át Bartók Béláig rengeteg izgalmas témát tár föl a szeptember 6-án rajtoló CineFest kínálata.

A 20. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál szeptember 6. és 14. között a nagyjátékfilmek mellett rendkívül izgalmas dokumentumfilmes programot kínál. A CineDocs idei válogatásában többek között megismerhetjük a miskolci születésű Pressburger Imre, és egy másik, a filmkészítési technológiák forradalmasításában élen járó mozilegenda, Leni Riefenstahl életét, Bartók Béla eddig sokak számára ismeretlen törökországi kitérőjét, vagy az író Nemere István rendületlen munkakedvének titkát. Az életutak mellett a világot a filmek segítségével bejárva ellátogathatunk a svéd erdőkbe, a grúz hegyvidékekre és Kuba nyüzsgő utcáira is - írja a fesztivál közleménye.

Az Oscar-díjas rendező, Martin Scorsese gyermekként találkozott először az angol Michael Powell és a miskolci születésű Emeric Pressburger filmjeivel, azóta rajong értük. Őt szólaltatja meg a Made in England: Powell és Pressburger filmjei című, Berlinale-ról érkező munkájában a négyszeres BAFTA-díjas veterán dokumentumfilmes, David Hinton. A filmfelújításokban és -megőrzésben is aktív szerepet vállaló Scorsese gazdag archív anyagokra támaszkodva, lelkesen járja körül az alkotópáros rendkívül gyümölcsöző együttműködésének évtizedeit - fogalmaznak.

A Riefenstahl betekintést nyújt Leni Riefenstahl művészi örökségébe és a náci rezsimhez fűződő összetett kapcsolatába. Andres Veiel rendező példátlan hozzáférést kapott Riefenstahl 700 doboznyi felvételből álló személyes archívumához, és azokat felhasználva készítette el az ellentmondásos filmrendező minden eddiginél komplexebb portréját. Az alkotás világpremierje mindössze a Cinefest előtt néhány nappal, a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon lesz - tudatja a közlemény.

A nagy sikerű Vadlovak – Hortobágyi mese és a Vad Magyarország rendezője, Török Zoltán évek óta Svédországban él párjával, két lányával és kutyájával. Rendszeres túráik során felfedezik az átalakulóban lévő vadon színes állatvilágát, és legizgalmasabb kirándulásaikhoz most a nézőket is útitársul hívják. A Változó vadon – Az én Északom amellett, hogy bemutatja a skandináv ország élővilágát a fókáktól a jávorszarvasokig, felhívja a gyerekek és a szülők figyelmét a természet szeretetére és védelmére. A film narrátora a 18. CineFest életműdíjasa, Molnár Piroska.

A híres filippínó rendező, Lav Diaz egy beszédes kubai taxisofőrrel elegyedik diskurzusba Kuba utcáin autózva. Az Egy éjszaka Kubában forgatása során Tommaso Santambrogio rendező felkérésére az ezúttal riporter szerepet betöltő Lav egy titokzatos volt tábornok nyomába eredt, aki a Marcos-diktatúra vége után szökött meg a Fülöp-szigetekről, és öregemberként még mindig felelősségre vonás nélkül bujkál.

Öt évvel ezelőtt Elsa Kremser és Levin Peter alkotópárosa személyesen kísérte el a CineFestre az Űrkutyák című filmet. Most legújabb darabjuk, az állatok szemszögéből fényképezett Álmodó kutyák került a programba. Egy csapat csavargó – hét kutya és egy nő – él Moszkva városának rejtekében. A filmben elmosódnak a kölcsönös függőség, és az állat-ember kapcsolatának határai.

A Szarajevói Filmfesztiválról érkező, grúz Giorgi Parkosadze Rekviem a forró nyári napokért című alkotásának főszereplői Guri és édesanyja, Sonata. Az egész életüket egy távoli, hegyvidéki szurdokban töltötték. A család mindennapjaival ezt a városi civilizációtól távoli világot, és vele együtt a tradicionális földművelés, a méhészet és a sajtkészítés folyamatait ismerhetjük meg.

A 2020-as tokiói olimpiára sosem látott történelmi sikerrel kvalifikálta magát öt török tornász, majd váratlan fordulat következett be: a COVID-19 járvány miatt elhalasztották a versenyt. Egész eddigi életükben az olimpiai álmot kergették, így elszántan készülnek továbbra is, hogy megszerezzék Törökország történetének első tornász olimpiai érmét. Ezt az emberfeletti munkát dokumentálja precízen a Napfogyatkozás című török alkotás.

Kázsmér Kálmán Bartók nyomában című dramatizált dokumentumfilmje Bartók Béla 1936-os törökországi gyűjtőútját járja végig. Ellátogathatunk Isztambultól Adanáig, és az út során világossá válnak a török és a magyar népzene közötti hasonlóságok.

Nemere István 50 éve van a pályán, ez idő alatt közel nyolcszáz kiadott könyvet szerzett, ezzel világrekordernek számít. Szalma Sándor Nemere István: Addig írok, amíg élek című életrajzi dokumentumfilmje nemcsak a szerző munkásságára fókuszál, hanem feltárja az e mögött rejlő magánéleti eseményeket, az író természethez és állatokhoz fűződő viszonyát, életfilozófiáját és romantikus oldalát is - hívja fel a filmnézők figyelmét a közlemény.

Hamarosan a CineFest hivatalos nagyjátékfilmes versenyprogramjának filmjeiről is lehull a lepel, és a jegyértékesítés is kezdetét veszi.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!