Ugrás a tartalomra

Erdőt költöztettek egy stadion küzdőterére

roadster.hu
Utoljára módosítva
2019. szeptember 12. csütörtök 14:12
Meccsek és koncertek helyett fákat lehet nézni egy osztrák stadionban.

Klaus Littmann korábbi bázeli galériatulajdonos ötleteként indult a For Forest projekt, melynek keretében az osztrák város 32 ezer fős arénájába beköltöztettek egy 300 nagyméretű fából álló erdőt. Az ötven esztendős, akár 14 méter magas fákból összerakott installáció Max Peintner osztrák festő A természet töretlen vonzereje című régebbi rajzát ülteti át Wörthersee-be Enzo Enea svájci építész jóvoltából.

Littmann szerint az élő fák és az acél-üveg-beton építmény kontrasztja radikális üzenetet közvetít, ezért helyezték el a minierdőt egy hatalmas, üres stadionban.

Azt is elmondta, hogy közel harminc évébe telt megvalósítani a projektet, amely a klímaváltozás és az erdőirtások miatt éppen időszerű volt. Célja, hogy a városlakók közel kerüljenek az erdőhöz, lássák a benne zajló változásokat, ugyanakkor tisztában legyenek vele, ha nem vigyázunk a természetre, akkor hamarosan ugyanúgy keretek közé szorítva, védett körülmények között láthatjuk csak a fákat.

A szokatlan művészeti akció magánadományokból állt össze, 7000 köbméter faforgácsot, 4500 négyzetméter gyepszőnyeget és 10 kilométernyi vízvezetéket használtak fel hozzá. Az erdősített arénát így értelemszerűen nem tudja használni a város másodosztályú futballcsapata, amely a kiállítás idejére egy másik stadionban játssza hazai mérkőzéseit.

Az ősz beköszöntével igen látványosnak ígérkezik az installáció, hiszen október környékén már csodálatos színekben pompáznak majd a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokságra felhúzott stadion átmeneti bérlői.

A faiskolákban nevelt fákat a kiállítás október 27-i zárása után a szabadba ültetik ki. Az erdőt minden nap reggel 10-től este 22 óráig lehet megnézni, a belépés ingyenes.

További hírek

Olvasnivaló