Ugrás a tartalomra

Érkezik a pénz, kezdődhet az "átkötés" a Daykán

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. március 30. szerda 08:54
Engedélyezte a kormány a korábban Miskolcnak megítélt, közel egymilliárd forintos pénzügyi források átcsoportosítását a belvárosi fejlesztésre, így április közepén elindulhat a munka. És Miskolctapolca turisztikai fejlesztése is megkezdődik.
Badány Lajos alpolgármester újabb jelentős, ezúttal a belvárost érintő fejlesztésről számolt be. | Minap-archív fotó: Juhász Ákos

A hétfői Magyar Közlönyben jelent meg, hogy engedélyezte a kormány a Dayka-átkötéshez szükséges plusz közel 1 milliárd forint átcsoportosítását a város számára korábban megítélt pénzügyi forrásokból. A forgalom csillapítását szolgáló beruházás során a Dayka utcát meghosszabbítják a Szinva-híd Petőfi utcai csomópontból indulva a Meggyesalja utcáig, ezzel csillapítani tudják a Rácz György út forgalmát.

Badány Lajos alpolgármester a közlönyben megjelent döntés kapcsán felidézte, hogy Miskolc önkormányzata a TOP-program keretében mintegy 900 millió forint vissza nem térítendő forrást nyert el korábban "A Dayka utca térségében megvalósuló forgalomcsillapítási intézkedések" című projektre. A beruházási költségek azonban időközben jelentősen megemelkedtek, így - a városvezetés közbenjárására - hétfőn egy 960 millió forintos költségnövekményt hagyott jóvá a kormány. Ezáltal biztosították a projekt pénzügyi fedezetét.

- Azt látni kell azonban, hogy ez nem egy többletforrás, hanem a város számára már eredetileg megítélt pénzügyi források technikai átcsoportosítása az egyes projektelemek között - mutatott rá az alpolgármester.

Színesben az új útszakasz. 14 hónap alatt készül el

Megtudtuk, hogy a munkaterületet várhatóan április közepén adják át a kivitelezőnek, a munka a tervek szerint bő egy évig, 14 hónapig tart majd.

A projektként csak Dayka átkötésként emlegetett szakasz révén egy teljesen új utca születik, ennek viszont az az ára, hogy a Petőfi utca 9. és 11., a Meggyesalja utca 8., valamint a Meggyesalja utca 10. alatti épületeket el kell bontani. Ezek kisajátítása egyébként már évekkel korábban megtörtént, azok jelenleg is üresen várják sorsukat, vagyis a bontást.

Képgaléria

A Meggyesalja utca azon szakaszán, ami az új út és a Rácz György utca közé esik, az út burkolata háromsávosra bővül, a kétoldali gyalogos járda megmarad. Az átépítéssel érintett szakaszokon új forgalmi rendet vezetnek majd be. A projekt keretében felújítják a Kálvin János, a Rácz György és a Petőfi utcát. Zajcsillapító burkolat kap a Rácz György út, a Petőfi utca elejére pedig térkőburkolat kerül. Új forgalmi sávokat és buszöblöket is kialakítanak. A Kálvin János, a Rácz György és a Petőfi utca érintett szakaszán kerékpárutat építenek - ezt az önkormányzat saját erőből finanszírozza. A megváltozott forgalmi rendnek köszönhetően a Rácz György és Petőfi utca is forgalmi csillapított övezetté alakul. Továbbá négy új jelzőlámpás csomópontot is kiépítenek, ezeknél zebrákat alakítanak ki.

Indul a munka Miskolctapolcán. | Mocsári László képgalériája

Miskolctapolca turisztikai fejlesztése is elindult, ezt már múlthéten bejelentették. A beruházás becsült forrásigényéhez képest itt kétszáz millió forinttal nőttek meg a költségek, amit a város átmeneti önerőként tervezett biztosítani. Az erre vonatkozó forrásátcsoportosítás hétfői jóváhagyását követően azonban a beruházás lebonyolítása biztosítottá válik, az egy évig tartó kivitelezés megkezdődhetett.

További hírek

Olvasnivaló