Kocsonyafesztivál, mozifesztivál, borfesztivál – több új és régi kisebb-nagyobb rendezvény várja Miskolcon a vendégeket, ahol a helyi turisztikai vállalkozások sokasága bízik abban, hogy egyre többen fedezik fel városuk régi és új értékeit. Legalábbis a szakemberek vélekedése mentén.
A miskolctapolcai barlangfürdő, a diósgyőri vár, a lillafüredi Hámori-tó, az oda vezető kisvasút és az avasi hegyvidék többnapos programokra alkalmas, tömegközlekedéssel is jól behálózott terület – állapította meg a vg.hu oldalán Sándor Tünde, aki szerint a városban Michelin-kalauzos éttermek és új bormárkák versengenek a turistákért – egyikük épp a kisvasút végállomásának egykori épületében. A szinte állandó teltházzal működő Végállomás Bistro&Wine ételsorát borpárosítással kínálja. A húsz éve fennálló étterem mindemellett nagy hangsúlyt fektet a közeli erdők ízeire, a vadnövényekre, melyeket saját maguk gyűjtögetnek.
– Az a típusú étterem, mely innen nézve a világ végén van, mégis mindig el fogsz zarándokolni ide, ha egyszer megízlelted, mert szédületes a konyha, olyan ízeket kapsz – olvasható a Blikk hasábjain. Tompa Imre felidézi, Miskolcról és Diósgyőrről sokakban gyakran csak sztereotípiák elevenednek meg: kormos iparváros sötét gyárépületekkel, ahol munkanélküli bányászok sírdogálnak a kihűlt kohók tövében. Ehhez képest – szögezi le – Diósgyőr nemhogy rendezett, de „osztrákos karakterű utcácskáival” szinte várja, hogy végre beüljünk valahová.
A mai Magyarország első kőszínháza, az idén kétszáz éves Miskolci Nemzeti Színház művészettörténeti jelentőségén túl tizenhatezer négyzetméterével és öt játszóhelyével vette le lábáról a vendégeket. A szakírók a teátrum közreiktatása előtt meglátogatták az Avalon Parkot is, mely szerintük még Miskolctapolcán belül is valóságos szigetként értelmezhető. Ahogy az beszámolójukból összefoglalható: a wellness, a gokart, a kalandpark, a játszóház, a szuper éttermek, a rönkházakban és a hotel maradandó élményt nyújt felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.
A látogatás főeseményének szánt avasi kvaterkázás során világossá válhatott a szakavatott ízlelőbimbók számára: a főként Mályi és Nyékládháza borvidékéről származó szőlők – egy ambiciózus új borászgeneráció munkája nyomán – az avasi pincesoron érnek csak igazán testes és könnyed, gyöngyöző borokká. A város központjában emelkedő hegyen egykor nyolcszáznál is több pincesor sorakozott. Ám egyre kevésbé szolgál panaszra jelenlegi állapotában is, így nem meglepő, hogy sokasodó számban ragadja el hangulata a látogatókat. A „sajtóturisták” a Gallay Kézműves Pince tiszta és modern kompozíciói mellett az Avasi Présház Cserszegijét és Cserszegi narancsborát is olvasóik figyelmébe ajánlották.
– Olyan volt, mint egy romkocsma, nekem nagyon bejött, hogy nem olyan, mint egy “szokásos” borfesztivál, hanem valami sokkal családiasabb dolog – jegyzi meg a Konyhalál gasztrobloggere. Morvai Linda az „össznépi pincebulik nagy testvéreként” említi a közelgő Avasi Borangolást, melyen május 11-13. között a nedűk mellett koncertekkel, valamint gazdag kulturális és gasztronómiai kínálattal várják a szervezők a miskolciakat és a Miskolcra érkezőket.