Ugrás a tartalomra

„Értéket teremtettünk” – Átadták és megszentelték a jezsuita gimnázium kibővített épületeit

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. május 14. kedd 16:12
Befejeződött a „Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium oktatási infrastruktúra fejlesztése” című projekt, melynek keretében a gimnáziumban Multifunkciós Közösségi Tér épült, illetve természettudományos szaktantermekkel bővült a Szent József épület. Kedden délelőtt ünnepélyes átadó keretein belül megszentelték és megáldották az épületet.
Végh Csaba képgalériája!

Újabb napelem-kapacitással is bővült az intézmény, ami által csökken az energiafüggőség és így a fenntartási költség is. A Szent József épület első új emeletén három természettudományos tantermet alakítottak ki a hozzá szükséges szertárhelyiségekkel, laborasztalokkal és felszerelésekkel. A második új emeleten három tanteremméretű foglalkoztatót, közösségi célú helyiséget, míg az új szintekre való feljutáshoz külső lépcsőt, valamint belső lépcsőházat építettek. A labortermekhez új lépcsőjáró berendezés is rendelkezésre áll.

Az ebédlőt is bővítették. Az étteremmel összekötve egy többfunkciós közösségi és konferenciatermet alakítottak ki. A terem felépítésével a kültéri rendezvények és konferenciák lebonyolítása is egyszerűbbé válik majd. Az épület tetején egy zöld terasz kap majd helyet, a Bükkre néző kilátással.

A Multifunkcionális Közösségi Tér a jövőben egyrészt nagyobb iskolai rendezvények lebonyolítására szolgál majd, másrészt oktatási célokra is használható, ami elengedhetetlen az iskola létszámának jelentős bővülése miatt.

A természettudományi tantermek Velkey László, a Multifunkciós Közösségi Tér pedig Seregély István nevét viselik.

– A mögöttünk álló hosszú és fáradtságos időszakban értéket teremtettünk – fogalmazott Holczinger Ferenc S.J. iskolaigazgató a keddi átadón. Mint mondta, egy iskolában az értékteremtés elsősorban a tantermekben, a foglalkozásokon történik, minden más, ami körülöttük van, azt a célt kell, hogy szolgálja, amit a tantermekben kitűznek: „azt, hogy tudásban, erényekben, közösségben növekedjünk”.

A természettudományos tantermek és a Multifunkciós Közösségi Tér is ezt a célt szolgálja majd. – Abban hiszünk, hogy a szellemi értékek alapjainak lelki értékeknek kell lenniük – zárta szavait az igazgató.

P. Vízi Elemér S.J., a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartomány provinciálisa felidézte a gimnázium létrejöttét. Visszaemlékezett Velkey László professzorra, aki megálmodta ezt a missziót. – Az intézmény létrehozásával az volt a célunk, hogy olyan terek szülessenek, ahol az itt felnövő fiatalok el tudjanak sajátítani egy értékrendet. Egy olyan értékrendet, ami segíti őket abban, hogy bátrak legyenek: az álmaikhoz, az evangéliumhoz és a hivatáshoz – fogalmazott.

„Az egyházak társadalmi felelősségvállalásának szimbóluma a mai nap” – ezt már Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár mondta. A társadalmi mobilitásnak, a tehetséggondozásnak és a felzárkóztatásnak még nem találtak ki jobb módszert, mint az oktatás – folytatta –, és ebben az egyház eminens szerepet játszik.

A helyettes államtitkár továbbá arról is szólt, hogy európai uniós pályázatból 23 egyházi intézmény tud megújulni, köztük a jezsuita gimnázium is. – Az itteni pedagógusok, az egyház és az iskola mindent megtesznek azért, hogy kiművelt emberekkel gazdagítsák az országot – emelte ki.

A beszédeket követően Ternyák Csaba egri érsek megáldotta az épületeket. „Ti vagytok a világ világossága” – üzente a gimnázium diákjainak az egri érsek. Folytatta: a diákok legyenek elkötelezett keresztények, a jövő emberei, akik ízt, karaktert adnak ennek a városnak, és ennek az országnak. – Akkor lesz keresztény Magyarország, ha lesznek keresztények – zárta szavait az érsek.

Kriza Ákos, Miskolc város polgármestere úgy fogalmazott: a teremtés, az új létrehozása hatalmas örömet jelent a mindennapokban. – A gimnáziumnak az elmúlt 25 évben volt miért ünnepelnie – mondta, hozzátéve: nemcsak a fejlesztéseik, építkezéseik kapcsán, hanem azért is, mert sok ezer gyereket bocsájtottak útjára. A polgármester felidézte, milyen volt az iskola környezete 25 évvel ezelőtt. – Volt itt egy lakótelep, aminek nem volt sem közösségi tere, sem temploma – fogalmazott. „Amikor a jezsuiták az Avason megtelepedtek, ennek a spontán igénynek –, amely felmerült az emberek között – teret adtak.”

Hozzátette: a gimnázium kisugárzása nemcsak az Avasra, hanem az egész városra hatással volt. A polgármester személyes tapasztalatairól is szólt: – Rendkívül stabil értékrendet kapott itt a gyermekem, és tudom, hogy ha bármikor döntéshelyzetbe fog kerülni az életben, mindig elő fog tudni venni valamilyen muníciót, és tudni fogja, mi a legoptimálisabb döntés.

Végezetül hozzátette, az iskolának van egy stabil normája, amitől nem tér el: az Istenre és a gyerekekre gondolnak. „És igen, így lehet építeni a jövőt”, emelte ki a városvezető.

Az ünnepi beszédeket követően az iskola emlékplakettek átadásával mondott köszönetet azoknak, akik nélkül ez a fejlesztés nem jöhetett volna létre.

A jezsuita rend a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium oktatási infrastruktúra fejlesztésére nyert bruttó 567 millió forint vissza nem térítendő támogatást egy EFOP-pályázat keretein belül. Ezen összeget a rend – a kivitelezési árak emelkedése miatt – további bruttó 100 millió forinttal egészítette ki egyéb forrásból. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!