Ugrás a tartalomra

Esszencia Borest: gasztronómiai és kulturális élményeket is kínálnak

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. augusztus 18. kedd 12:53
A különleges estén az év bortermelői vonultatják fel prémium boraikat.
Fotó: MiNap-archív

Esszencia Borest – ezzel a címmel indít új, különleges gasztronómiai rendezvénysorozatot a Miskolczi Borbarátok Társasága. Az első alkalomnak augusztus 27-én, a Miskolci Nemzeti Színház előtere ad majd otthont. A program célja az Avasi Borangoláshoz és a Kvaterkához hasonlóan az, hogy a hazai minőségi borokat, a borkultúrát népszerűsítse – mondta el a minap.hu érdeklődésére dr. Gyurcsik András, a Miskolci Borbarátok Társaságának elnökségi tagja és szóvivője.

- A rendezvény alapötlete Áts Károly tarcali borásztól származik, korábban ő vetette fel, hogy létrehozhatnánk egy különleges borkóstoló alkalmat. Ennek továbbgondolásával jött létre ez a prémium borest, melynek különlegességét adja az is, hogy tudomásunk szerint olyan program korábban nem volt, ahol az év bortermelői, vagy legalábbis azok jelentős része egy, a Miskolci Nemzeti Színházhoz hasonló exkluzív környezetben tud bemutatkozni boraival – mondta.

A program eredetileg az idei Avasi Borangolás kísérőrendezvénye lett volna és a következő években vélhetően így is lesz. A népszerű nagyrendezvény a koronavírus-világjárvány miatti intézkedések miatt idén ugyan elmarad (hiszen ötszáz fő feletti rendezvényeket továbbra sem lehet tartani, márpedig a Borangolás ennél lényegesen több embert mozgat meg – a szerző), az Esszencia Borestet viszont meg tudják tartani.

Különleges élmény, különleges szabályok

- A rendezvényen bárki részt vehet, aki jegyet vált. Fontos az is, hogy a belépővel már a borkóstolás élményét is megváltják, tehát annak birtokában korlátlanul, de nem mértéktelenül lehet majd bort fogyasztani – hangsúlyozta dr. Gyurcsik András, aki elmondta még: a járványügyi protokoll és a biztonsági előírások miatt korlátozzák a programot látogatók számát, a jegyeket tehát érdemes akár már elővételben megvenni.

A boresten – folytatta a szóvivő - olyan borászok lesznek jelen, mint Áts Károly, Bock József, Gere Attila Lőrincz György, Takler Ferenc, Thummerer Vilmos, Szőke Mátyás, Koch Csaba, Árvay János, illetve lesz olyan is, amikor a tulajdonos ugyan nem, de a borászat képviselteti magát.

Folytatása következik

A finomabbnál-finomabb nedűk mellé két miskolci étterem és egy kávézó – a Via Piano, a Rossita és a Desszertem – biztosítják majd az étket, a zenéről pedig a Miskolci Nemzeti Színház zenekarának vonósnégyese, és Varga Andrea színművész gondoskodik. A rendezvény karitatív célokat is szolgál. Minden résztvevő borász által felajánlott, egy-egy prémium kategóriás üveg borra lehet majd licitálni, melynek bevételét a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény (MESZEGYI) részére szeretnének felajánlani a szervezők.

Dr. Gyurcsik András hozzátette, az idei év ugyan kényszerűségből Borangolás nélkül zárul, terveik szerint a program kistestvérét, vagyis a Kvaterkát idén egyszer még megszervezik. „Ami 2021-et illeti, amennyiben jogszabályi háttér megengedni, jövőre természetesen mindenkit várunk majd borangolni is az avasi pincesorra” - zárta.

(Nyitóképünk az idei első Avasi Kvaterkán készült.)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!