Ugrás a tartalomra

Évadot nyitottak a szimfonikusok

Cziffra Andrea
Utoljára módosítva
2022. augusztus 23. kedd 12:25
A gazdasági bizonytalanság és a nehézségek ellenére sikereket tudhat maga mögött a Miskolci Szimfonikus Zenekar.
Juhász István harminchatodik szezonját kezdi meg a zenekarnál. Fotók: Juhász Ákos

Megnyitotta a 2022-2023-as évadot a Miskolci Szimfonikus Zenekar kedden délelőtt. Az együttes székházában tartott évadnyitó társulati ülésen Szászné Pónuzs Krisztina ügyvezető előbb – korábbi mulasztást pótolva – egy jubiláló kollégát köszöntött: Juhász István harminchatodik szezonját kezdi meg a zenekarnál. 

Az évadnyitó kapcsán Szászné Pónuzs Krisztina elmondta, hogy 2019. volt az utolsó év, amikor normális kerékvágás mentén tudott működni a zenekar, hiszen a világjárvány alaposan felborította a miskolci szimfonikusok koncertrendjét is. Az új évadot azonban már igyekeztek ugyanúgy meghirdetni, ahogy az a korábbi, normál éveknek megfelelt. Az ügyvezető bízik benne, hogy a gazdasági bizonytalanság és a nehézségek ellenére maradéktalanul meg tudják valósítani a meghirdetett koncerteket.

Szászné Pónuzs Krisztina, a zenekar ügyvezetője

- Nem volt annyira bizonytalan évadunk még, mint amilyennek elébe most nézünk – fogalmazott az ügyvezető, utalva ezzel a zenekar működését is jelentősen befolyásoló energia áremelésre. - Heti egyeztetések vannak arról, hogy mennyi az áram, a gáz, a távhő díja, és milyen körülmények közt lehet dolgozni. Természetesen valamennyi kolléga azon dolgozik, hogy a zenekar tagjai ebből minél kevesebbet érezzenek meg – részletezte. Mint mondta, bízik benne, hogy ősszel az együttes anyagi biztonsága megnyugtatóbbá válik.

- A választások óta a teljes kulturális finanszírozásról gyakorlatilag semmilyen pontos információnk nincsen sem a jelen, sem a jövő évre vonatkozóan. Úgy gondoltam, hogy ha túl vagyunk a Covidon, attól rosszabb már nem lehet. A jelenlegi helyzet azonban teljesen kiszámíthatatlan – fogalmazott. - Eddig is a legnagyobb rugalmassággal kezelte a zenekar a szembejövő kihívásokat, úgy tudunk együtt maradni, ha ez a rugalmasság megmarad – tette hozzá. 

Eddig is a legnagyobb rugalmassággal kezelte a zenekar a szembejövő kihívásokat

Szászné Pónuzs Krisztina megköszönte azon kollégák munkáját, akik a nyári olasz- és németországi turnékon részt vettek. - Kicsit munkásabb volt a nyarunk, mint az szokott lenni. Azt gondolom, hogy akik ott voltak ezeken a fellépéseken, kellemes élményekkel tértek haza. Mind a két kapcsolatot sikerül életben tartani – fogalmazott. A nehézségek ellenére nemcsak hazai fellépéseket, hanem sikeres európai turnékat is a háta mögött tud a Miskolci Szimfonikus Zenekar. - A zenekar és a városunk szempontjából is fontos, hogy Miskolc hírét öregbítjük több európai országban ezen nehézségek ellenére is – értékelt az ügyvezető.

Az együttes művészeti vezetője, Antal Mátyás

Az együttes művészeti vezetője, Antal Mátyás az évadnyitó társulati ülés záró akkordjaként azt kívánta a zenekarnak, hogy továbbiakban is kapják meg ugyanazt a megbecsülést az országtól és az önkormányzattól, mint amit a korábbi években megkaptak, illetve amilyen körülmények között lehetőségük volt dolgozni. 

A bérletes koncertek indulása előtt még ezen a hétvégén láthatjuk a Miskolci Szimfonikus Zenekart Edelényben, Borsiban és a Szinva Örökség Napokon. Szeptember elején a Szinva teraszon adnak ízelítő koncertet az évad programjából.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!