Ugrás a tartalomra

Évek óta csökken a társasházi tűzesetek száma

Miskolc TV / minap.hu
Utoljára módosítva
2019. november 06. szerda 14:56
Tavaly 26 esetben, idén pedig eddig 15 alkalommal hívták a katasztrófavédelem munkatársait panelházi tüzekhez Borsodban. A javuló tendencia a lakók odafigyelésének és a hatósági munka hatékonyságának is köszönhető. Szerdáig közös képviselők, tulajdonosok, bérlők kérdezhetik a katasztrófavédelmet a társasházakat érintő tűzvédelmi előírásokról.

2016 májusában óriási tűz pusztított Miskolc belvárosában. Több lakás teljesen kiégett, amikor kigyulladt egy erkély egy Corvin utcai társasházban. Négy lépcsőházból menekítették a lakókat, negyven embernek kellett elhagynia otthonát. A tetőtéri lakások teljesen kiégtek, a többit pedig az oltóvíz áztatta el. Azóta a lakásokat már rendbe tették, de a szomszédos épület lakói még ma is rémálomként emlékeznek a tűzesetre. Dobó Dénes úgy nyilatkozott, az ominózus tűzeset után a lakók még fokozottabban odafigyelnek a rendre, a tisztaságra, a megelőzés érdekében a szabályoknak megfelelően a lépcsőházban nem tárolunk tűzveszélyes anyagokat.

A katasztrófavédelem évente csaknem kétszáz társasházban végzi az életvédelmi és villámvédelmi rendszerek felülvizsgálatát. Ellenőrzik, hogy a társasházak lakói betartják-e a tűzvédelmi előírásokat, amivel nem a bírságolás, hanem a biztonság erősítése a cél. A lakók sajnos nyűgként élik meg azokat a szabályokat, amelyeket be kell tartani.

2017-ben 35, 2018-ban 26, idén pedig eddig 15 panelházi tűzesetnél oltottak a miskolci lánglovagok. Dojcsák Dávid, a B.-A.-Z. Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, kevesebb tűzeset van a társasházakban az utóbbi években. – Ez a megyeszékhelyre is igaz. Remélhetőleg nem csupán a szerencsének tudható be, hanem a lakók odafigyelésének, tudatosabb viselkedésének, és nem utolsó sorban a hatékony hatósági munkának.

November 7-ig az ország 65 katasztrófavédelmi kirendeltségén várják a tűzmegelőzési hatósági szakemberek a társasházak lakóit, üzemeltetőit a biztonsággal kapcsolatos konzultációkra. Az érdeklődők beszélhetnek a katasztrófavédelem szakembereivel például a nyílt láng használatáról, a tűzvédelmi házirend készítéséről, a biztonsági rácsról, a tárolási szabályokról és a homlokzati szigetelésről.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!