Ugrás a tartalomra

Ez az év sem indulhatott el a híres miskolci régiségvásár nélkül

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. január 08. vasárnap 21:11
A már 2003-óta rendszeresen megrendezett régiségvásár hagyományosan minden hónap első vasárnapján esedékes, ami most éppen újév napjára esett, így csúszott egy hetet. A siker így sem maradt el. 
Fotók: Horváth Csongor (kattintásra galéria nyílik!)

Még az időjárás is kegyes volt, hiszen a kora reggeli kezdéskor négy Celsius fok volt pluszban, amely a kora délutáni zárásig a hat fokot is elérte. Nem mondom, hogy banánérlelő, de az engem elkísérő gyermekem is jól bírta. Amihez természetesen hozzájárul a rengeteg érdekes látnivaló, a standok, kirakodások hosszú során, és talán az is, hogy jutott itt-ott egy kis vásárfia is, régi pénzek, egy kis édesség formájában.
 
Az idei első vásárban is hellyel-közzel a megszokott kínálatot mustrálhatta a nagyérdemű. Talán nem minden árus jött el, vagy az egy hetes csúszás vagy a hideg miatt, de olyannal is találkoztunk, akit eddig nem láttunk itt, meg is csodáltuk a különleges portékáit. Ugyanis régi, rozsdás vasakból, főleg baltákból, bárdokból, szekercékből és leginkább tomahawkra emlékeztető szerszámokból készítettek felújított, ebben a formában leginkább már csak dísznek való, igen látványos eszközöket. Az áruk, nos, nem kevés, a kisebbek is több tízezerre rúgnak, de aki szereti az ilyen látványos dísztárgyakat, az nem fogja sajnálni a rájuk valót. 

„Ezeket a bárdokat, baltákat mi vásároljuk meg, hasonló régiségvásárokon rozsdásan és felújítjuk őket, a nyeleket is mi készítjük el hozzájuk. Az eredmény egy szép dísztárgy lesz. Ilyesmit nem láttam még máshol, ezért fogtam bele a készítésbe. Remélve, hogy eladhatók. Azt látom, hogy tetszik mindenkinek, aki elmegy előttünk. Ma is adtunk el belőle” – tudom meg a készítőtől, Mahovics Józseftől, aki hangsúlyozza, hogy ez egy induló dolog még, kevés a tapasztalat, de az bíztató. Az ide elhozott darabok 29 és 59 ezer forint közötti árakon kerültek a kínálatba. „Ezek kifejezetten dísztárgyak, nincsenek kiélezve sem, a falra kell tenni és nézegetni”- mondja. 

Egy másik standnál is a forgalomról érdeklődtem, Bleiher Sándortól, miközben egy kedves idős úr is odajött hozzánk anekdotázni. Aki ’56-os emlékeit elevenítette fel nekünk. Lám, egy ilyen kötetlen vásári forgatag mi mindenre jó! Nem csak vevők és eladók találkoznak itt, hanem nézelődők, beszélgetők is jönnek, csak úgy a látnivalók és a társaság kedvéért. 

Bleiher úr elmondta, hogy számára kifejezetten sikeres volt addig is a nap, voltak vevők szép számmal, megérte nekik eljönni egészen Budapestről árulni. Megtudtam, hogy nem először, rendszeres árus már városunkban. És ez alkalom a barátokkal, ismerősökkel való találkozásra is. 
„Minden megy, nem lehet kiemelni semmit, hogy most ezt vagy azt keresnék jobban. Színes a paletta. Van forgalom, érdemes volt eljönni – erősítette meg.

A régiségvásár egy másik színfoltja volt az Észak-Keleti Átjáró KHE (közhasznú egyesület) standja, ahol kifejezetten miskolci ereklyéket, emléktárgyakat, miskolci témájú vagy kiadású könyveket, és az ikonikus kilátó képével ellátott ruhaneműket kínáltak a nézelődőknek. 

Darázs Richárd elnök, szakmai vezető elmondta, hogy az egyesület tavaly volt tizenöt éves, már van tapasztalatuk abban, hogy van igény a helyi történetekre, a helyi kötődésű szerzők írásaira, amelyek mind megtalálhatóak a kínálatukban. Ahogy a miskolci tematikájú ruházati termékekre és egyéb ajándéktárgyakra is, mint például a hűtő mágnesek. 

„Ezeknek az a lényegük, hogy erősíteni lehet velük a kötődésünket a városhoz. Erősíteni a helyi identitást. Ahogy látható, a ruhákon a fő motívum a kilátó. De más ábrákat is használunk. A kiadványaink pedig sokfélék. Van például egy dupla, kilátós kötetünk, a Hetvenkét méter, amely kifejezetten a kilátó történetét dolgozza fel. És vannak különböző sorozataink is, különböző szerzőktől, amelyek a város egyes részeiről és korszakairól szólnak bővebben. Itt van a Miskolci Útikalauz sorozatunk is, már a negyedik kötettel. Avagy az Átjáró könyvek, szintén a negyedik kötettel. Éppen az imént ment el Halász Ágnes szerző, aki eddig itt dedikált” – sorolta Darázs Richárd. Külön kiemelte egy sajátosan miskolci játékról, a Kamáról szóló kiadványukat, amely egy labdajáték, amihez labdát is árulnak. 
Richárd szerint volt már a mainál nagyobb forgalmuk is, de egészen elfogadható volt ez is. Érdemes volt kijönniük. Már csak a sok ismerős miatt is, akikkel így módjuk volt találkozni.    

Fotó: Facebook

Végezetül meg kell említenünk azt is, hogy egy rendhagyó megemlékezésre is sor került a délelőtt folyamán a vásárban, amit előző napokban a különböző közösségi média felületeken kezdtek el megszervezni. A héten elhunyt Fekete Zoltánra az ismert dekoratőrre emlékeztek barátai és tisztelői, aki rendszeres résztvevője volt a maga standjával a miskolci régiségvásároknak. Temetése január 6-án a taktaharkányi temetőben volt.  Emlékére az év első, januári régiségvásárán gyertyát gyújtottak egy gyermekkori barátja kezdeményezésére a Városház téri villamosmegállóban. Ott, ahol festett dobozaival mindig letelepedett. Ez a megható gesztus is mutatja, hogy a miskolci régiségvásár nem csak egy piac, hanem közösségi esemény is, ahol nem csak árusok és vevők találkoznak, hanem barátok, ismerősök is, akik törődnek egymással.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!