Ugrás a tartalomra

Ezek lettek a legszebb és a legfinomabb miskolci kocsonyák

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2025. február 20. csütörtök 13:22
A zsűri szerint a látvány- és ízkocsonya verseny minden nevezője kitett magáért, de azért hosszas bírálás után sikerült kideríteni, idén kinek sikerült legszebben és legjobban a kocsonyája.

Ízkocsonya verseny kóstolás és díjátadó – Osztie Tibor képgalériája

Szebbnél szebb és finomabbnál finomabb kocsonyák– ez persze ez a most kezdődő Kocsonyafesztivál egészére is igaz, azonban most az is kiderült, hogy a szépek és jók között, melyek idén a legszebbek és a legjobbak.  Pénteken délután rendezték ugyanis meg a már hagyományos látvány- és ízkocsonya versenyt a Művészetek Háza kávézójában.

Bereznay Fanni, a program idei szervezője a díjak átadóján elmondta, mindkét megmérettetésre nagy volt az érdeklődés ebben az esztendőben is. „A látványkocsonya versenyre miskolci és környékbeli szakiskolák nevezhettek. Ebben a kategóriában, minden évben az a legfontosabb, hogy az elkészült étel ne minél szebb, minél látványosabb, mutatósabb legyen. Persze szerencsés, ha ezek a kocsonyák is finomak, de itt nem ez a mérvadó, hanem a nevéből adódóan a látvány” – mondta el.

Fotó: Osztie Tibor

A megmérettetésre három iskola nevezett összesen öt alkotással, az eredményt pedig a társadalmi zsűri hozta meg hasonlatosan az előző évekhez.

A látványkocsonya versenyen harmadik és második helyen a Miskolci Kolping Katolikus Technikum Szakképző Iskola,Szakiskola és Gimnázium csapatai végeztek, az első helyet pedig a Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola csapata kocsonyája érdemelte ki. A pályamunkák a versenyt követően a városháza bejáratáig lesznek megtekinthetőek vasárnap reggelig.

Az ízkocsonya verseny iránt is nagy volt az érdeklődés, erre két kategóriában – hagyományos és különleges kocsonya – lehetett nevezni azoknak az árusoknak, akik a Kocsonyafesztiválon jelen vannak. Fontos, hogy csak olyan kocsonyákkal lehetett nevezni, melyek el is érhetőek a fesztivál három napja alatt a standokon. Bereznay Fanni elmondása szerint a megmérettetés a MÜHA kávézójában, sajtónyilvánosan zajlott. „A szakmai zsűri és a társadalmi zsűri egyaránt megkóstolta az összes nevezett kocsonyát. Maga a verseny teljesen anonim volt, a beérkezett pályamunkákat sorszámok alapján értékelték és csak most, az eredményhirdetéskor áruljuk el, melyikhez melyik nevező tartozik” – mondta.

Munkában a zsűri. Fotó: Osztie Tibor

Barabás Zoltán, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke, a szakmai zsűri elnöke méltatta a Kocsonyafesztivált és az idei ízkocsonya versenyre nevezett étkeket is.

„Nagy bátorság kell ahhoz, hogy valaki elinduljon egy kocsonyafőző versenyen, ehhez ugyanis nagy kitartás és sok munka szükséges. Le a kalappal mindenki előtt, egyetlen pici észrevételem lenne úgy általánosságban: a kocsonyát lehet bátran fűszerezni, úgy láttam, ettől néhány nevező félt, kimagasló teljesítmények azonban így is születtek. Aztán a fontos az is, hogy a kocsonyának átlátszónak kell lennie, ez fontos kritérium. Erre is volt sok szép példa, de akadt olyan is, amiben kicsit túltolták a húst. Összességében nagyon nagy meglepetés volt számomra a pályamunkák színvonala, így bátran és jó szívvel fogom ajánlani minden ismerősömnek, hogy látogassák meg a Kocsonyafesztivált, ugyanis igazi gasztronómiai élményt tartogat” – osztotta meg.
 

A hagyományos kategóriában a harmadik helyen a Gastro Blend Kft., másodikon a Miskolci Fürdők Kft., elsőn pedig a Szimbiózis Alapítvány végzett (az ő kocsonyájukról, illetve arról, hogy hogyan készülnek a programra, itt írtunk).

A különleges kategóriában harmadik helyen ugyancsak a Gastro Blend Kft., másodikon a Gyertyános Kft., az elsőn pedig a Medi-cad kft. végzett.

 

További hírek

Olvasnivaló

 

Programok

Jelenleg nincsenek programok!