Ugrás a tartalomra

Ezért Miskolc: lehetőség a cégeknek, munka az embereknek

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2022. április 12. kedd 09:46
Újabb kerekasztal-beszélgetésre hívta a befektetőket a város vezetése: Veres Pál ezúttal a Xanga Csoport és a Chervon Autó Kft. képviselőivel egyeztetett.
Simon Waechternek tolmácsolják az elhangzottakat Fotók: Beregi László

A Miskolci Foglalkoztatási Paktum kerekasztal-beszélgetései során az érintett szereplők személyesen oszthatják meg tapasztalataikat, véleményeiket, ötleteiket. A város már korábban elindította befektetés-ösztönzési programját. Ennek célja az volt, hogy minél több, terjeszkedni kívánó vállalat számára váljon kiszemelt célponttá Miskolc. Ezzel természetesen nem csak az ide települő cégek járhatnak jól: a környék munkavállalói számára új lehetőséget, a városlakóknak pedig kedvezőbb életkörülményeket hoz a folyamat.

Ehhez azonban olyan gazdaságfejlesztési „mézesmadzagra” van szükség, mint a befektetőbarát környezet biztosítása: ösztönözni kell a munkahelyteremtő beruházásokat, teljes körű segítséget nyújtani a betelepülő vállalkozások részére, valamint olyan kedvező üzleti ajánlatokat kidolgozni, amik még csábítóbb opcióvá teszik Miskolcot. Ezt a befektetés-ösztönzési tevékenységet egyébként – a Miskolci Foglalkoztatási Paktum keretében – egy fő szakértő támogatja, segíti. A város több kerekasztal-beszélgetést is tartott a közelmúltban: az elmúlt hat hónap során nem csak vállalatokkal, hanem a helyi munkaerő-közvetítő cégekkel, a felnőttképzés miskolci képviselőivel, valamint a környező települések vezetőivel is egyeztettek.

A mostani rendezvényen Veres Pál polgármester és Juhász-Nagy Judit, a Miskolc Holding Zrt. gazdaságfejlesztési igazgatója beszélgetett Herdon Istvánnal, a Xanga Group vezérigazgatójával, illetve a Chervon Auto Kft. stratégiai projektekért és üzletfejlesztésért felelős vezetőjével, Simon Waechterrel.

- Úgy gondoljuk, a most idetelepülő cégek segítségével még sikeresebbé tehetjük azt a gazdaságfejlesztési elképzelést, amit három éve kezdtünk formába önteni – fogalmazott Veres Pál, aki feltette a kérdést: miért érdemes a befektetőknek Miskolcot választaniuk?

- Egyrészt a térségben még van munkaerő. Másfelől a Miskolci Egyetem megfelelő szakembergárdát tud biztosítani az ide települő cégeknek. Még vannak szabad ipari területeink is, bár már csak 10-15 hektárnyi, de keressük a lehetőséget a további fejlesztésekre – erre fordítottuk volna az előző közgyűlésen benyújtott hitelfelvételi javaslatban foglalt nyolc milliárdos összeg felét. Ami a legfőbb erényünk, hogy a Miskolc Holding gazdaságfejlesztési Igazgatósága egy olyan, egycsatornás támogatási rendszert alakított ki, ami az ide települő cégeknek mindenben segítséget nyújt a gyártás megkezdéséig. Ez az engedélyeztetésektől kezdve a jogi procedúrák lebonyolításán túl az egyeztetések szervezéséig számos folyamatra vonatkozik. úgy vélem, ez nagy előny a vállalkozások számára, hiszen nem kell egy külön menedzsmentet üzemeltetniük mindezen feladatok elvégzésére – mondta a polgármester, aki hozzátette, szeretnék azt is megkérdezni, miben tud még hatékonyabban működni ez a gazdaságfejlesztési program a cégek szerint.

Korábbi felvétel a Déli Ipari Parkról

Azokat az előnyöket, amiket Veres Pál kiemelt, megemlítették a két vállat kerekasztal-beszélgetésen résztvevő képviselői is, hozzátéve, a megye erőforrásai és a fémfeldolgozó-iparral kapcsolatos történelme szintén előny.
Simon Waechter elmondta, a beruházást tavaly októberben kezdte itt a Chervon Auto Kft. Úgy számolnak, hogy idén a harmadik negyedévben sikerül komolyabb előrelépést elérni, ezáltal pedig beszerelni új berendezéseket. Ugyanakkor elkezdték keresni a szükséges munkaerőt is.

A cég képviselője szerint egyelőre kis számban vettek fel embereket, de remélik, hogy az év vége felé már jóval szélesebb körben tudnak fogalalkoztatni munkásokat.

A Déli Tudományos és Technológiai Parkban a 20 éves múlttal rendelkező Xanga Cégcsoport rakta le februárban egy 6 ezer négyzetméteres logisztikai inkubátorház alapkövét. Herdon István elmondta, a város legcsábítóbb tulajdonsága a számukra megfelelő munkaerőbázis volt.

Juhász-Nagy Judit, a Miskolc Holding Zrt. gazdaságfejlesztési igazgatója elmondta, úgy gondolják – a térség településeinek a bevonásával még – még akadnak olyan munkaerőpiaci tartalékok Miskolc környékén, ami csábító lehet a cégek számára.

További hírek

Olvasnivaló