Ugrás a tartalomra

Ezúttal a tanárok mutatták meg, hogy mit tudnak

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. május 25. szerda 13:17
Különleges kiállítást nyitottak meg szerda reggel a Földes Ferenc Gimnáziumban. Az intézmény 13 oktatójának „tanórán kívüli foglalkozásként” létrejött alkotásaiból nyílt kiállítás az iskolában – ezzel elsősorban a diákoknak akartak gyereknapra kedveskedni.

Amikor a cikk szerzője középiskolás volt, néhány ritka kivételtől eltekintve a tanár-diák kapcsolat szigorúan hierarchikus keretek közé szorult, és a pedagógus egy olyan entitás volt, ami a tanteremben és az iskolafolyosókon létezik; ő szabja meg a nap nagy részének az alakulását.

A megnyitón készült képgalériánk; Fotók: Juhász Ákos

De hogy a tanárnak az iskola falain túl is van élete: családja, más szerepkörei, esetleg hobbija… Az egy távoli gondolat volt akkoriban. A kapcsolódás megmaradt a formális keretek között.

Mára ezek a keretek – a kor trendjeihez alkalmazkodva – lazultak. A Földes Ferenc Gimnáziumban minderre jó példaként nyitottak meg tárlatot az intézmény 13 pedagógusának szabadidős alkotásaiból szerdán.

Természetfotók, festmények, futurisztikus rajzok, versek, gyöngyfűzött ékszerek, különleges játékok és még sok érdekesség várta a megnyitón a diákokat. Ugyanakkor a célcsoport nem korlátozódott rájuk, például szüleiket is szívesen várják a tanárok az intézménybe, hogy megtekintsék az alkotásokat.

Kovácsné Szeppelfeld Erzsébet nyitotta meg a tárlatot (a kép jobb szélén)

Kovácsné Szeppelfeld Erzsébet, az iskola igazgatóhelyettese megosztotta, hogy az ötlet pár éve született meg, miután látta egyik kollégája rajzát. „Ha már ilyen tehetséges tanáraink vannak, akkor ne csak a tehetséges diákoknak csináljunk kiállítást, hanem az oktatóknak is” – mint fogalmazott.

Mottót is kapott a táralt, Mérő László matematikus egyik gondolatát vette kölcsön a tanári kar: "Létfontosságú, hogy időnként olyan dolgot csináljunk, ami nem létfontosságú.". Ez jól példázza a fentebb fejtegetett gondolatmenetet, miszerint a tanár is „ember” és más szerepköröket is megtestesít.

„A célunk egyrészt az volt, hogy inspiráljuk titeket, de legalább ennyire inspiráltok ti is minket” – folytatta Kovácsné Szeppelfed Erzsébet az iskola megjelent osztálytitkáraihoz, diákképviselőihez szólva. Az igazgatóhelyettes végezetül hozzátette, hogy a tanév végéig nyilvános és látogatható kiállítást gyereknapi ajándéknak szánták.

Lambert Balázs, a szószóló (fehér kockás ingben)

A fiatalok nevében Lambert Balázs diákönkormányzati képviselő köszönte meg a tanárok munkáját. „Erre az egész iskola büszke lehet, mert olyan tehetséges tanáraink vannak, akik az iskolán kívüli hobbijukat, tevékenységüket be tudják hozni a tanórára és így érdekesebbé teszik azt, illetve a mindennapjainkat is” – mint fogalmazott.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!