Ugrás a tartalomra

Fejlesztették a párját ritkító SKILL-labort a megyei kórházban

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2023. április 21. péntek 11:29
Újabb eszközökkel, mintegy háromszáz millió forint értékben gyarapodott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Oktatókórház és Egyetemi Oktatókórház SKILL-laborja. A részletekről sajtótájékoztatón számoltak be. 
Fotók: Mocsári László

A SKILL-laborokban az orvosoknak, a rezidenseknek és a szakdolgozóknak lehetőségük van a diagnosztikus, terápiás, köztük életmentő beavatkozások szimulációs környezetben történő gyakorlati oktatására, illetve az alaptevékenységek begyakorlására. A megyei kórházban két Skill-labor működik. Az egyik az orvos-, illetve a rezidensképzés, míg a másik a szakdolgozók oktatásának a helyszíne. „A laborokat ezúttal számtalan készülékkel és oktató eszközzel fejlesztettük mintegy háromszáz millió forint értékben”- mondta dr. Almássy Sándor általános sebész és mellkassebész szakorvos.

A SKILL-labor vezető főorvosa ezek között kiemelte az agy, a szív, a has, és a végtagok vizsgálatára alkalmas érkatéterező szimulátort, egy laparaszkópos műtő teljes felszerelését, egy ultrahangos laboratórium felszerelését valódi klinikai ultrahangkészülékkel, szimulátorokkal és fantomokkal együtt, az oktatóprogramokat, az ápolási babákat, az újraélesztő babákat és a hörgő-, gyomor vastagbéltükröt.

Dr. Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Oktatókórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója a fejlesztés fontosságáról szólva hangsúlyozta: „A SKILL-labor révén a teljes orvosgenerációt felölelő képzési lehetőséget lehet helyben biztosítani. Ez fontos egyrészt a munkaerő idecsábításának és megtartásának a szempontjából, másrészt a betegbiztonság szempontjából is, hiszen nem mindegy, különösen egy sürgősségi beavatkozásnál, hogy az orvos milyen felkészültséggel kezdi meg a beavatkozást: gyakorlottan-e vagy megfelelő gyakorlások hiányában külső utasítások alapján hajtja végre azt.”

A főigazgató elmondta: a beruházás 21. századi szakmai és erkölcsi értéket képvisel. Révész János a laborban megvalósuló képzési lehetőséget párját ritkítónak nevezte - hiszen tudomása szerint - ilyen összetételű eszközállomány, amely itt található, amely ennyire szerteágazó és ennyire sok szakmát ölel fel, nincs még egy az országban.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!