Ugrás a tartalomra

A fejtörők nem csak arra jók, hogy elüsd velük az időt!

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. május 11. csütörtök 12:39
Gondolkodtál már azon, hogy olyan hobbit találj, ami egyben hasznos is? Nos, a fejtörők éppen ilyen elfoglaltságot jelentenek. Egyszerre szórakozhatsz és nem mellesleg tanulhatsz egy csomó érdekes, hasznos dolgot is.

Fejlesztheted a helyesírásodat!

Gondban vagy, hogy egyes szavakat hogyan kell leírni? Ne aggódj, nem vagy ezzel egyedül. Manapság, amikor a közösségi oldalakon sokan sietségükben nem is adnak a helyesírásra, még gyakrabban találkozhatsz helytelenül leírt szavakkal, mondatokkal.

Egy bizonyos szintig ez még tolerálható, egy ponton túl viszont már félreértésekhez is vezethet a helyesírás hiánya. Egy kicsit tehetsz azért, hogy jobb legyen a világ, ha te magad elkezdesz odafigyelni a helyesírásodra, még olyan esetekben is, amikor nem volna feltétlenül indokolt. A Keresztlabda oldalán található kvízek között szép számmal találsz helyesírással kapcsolatos feladatokat.

Jó hír, hogy nem kell nyelvésznek lenned ahhoz, hogy helyesen válaszolj az ilyen feladványokban rejlő kérdésekre. Elég, ha visszaemlékszel az általános iskolában tanultakra. Ezen az oldalon soha nem kérik azt, hogy fejből válaszolj a kérdésre, hanem mindig vannak opciók. Így akár találgathatsz is, ám ha így teszel, próbáld meg megjegyezni, hogy mi volt a helyes válasz, hogy legközelebb már ne csak hasraütésre kelljen meghoznod a döntést.

Matekfeladatokkal élesítheted az elméd!

A szóban forgó oldalon matekfeladatokat is találsz. Nem kell azonban elővenned a kockás papírt ahhoz, hogy meg tudd válaszolni az ilyen jellegű kérdéseket. Elegendő logikusan végiggondolnod a kérdéseket, és mindent kiszámolhatsz fejben is.

Amire érdemes odafigyelned, az a műveletek helyes sorrendje. Általában ez szokta a legtöbb fejtörést okozni az embereknek. Persze azért nem árt, ha tudod, mi az a négyzetre emelés, vagy hogy miként kell megoldani egy egyenletet, de egyik feladat során sem kell majd integrálnod vagy deriválnod.

Néhány fejtörő esetében több idő kell, mire rájössz a megfejtésre

Bár csábító lehet, hogy meglesd a választ, érdemes a gyors tippelés helyett inkább rászánni néhány percet az izzasztóbb fejtörőkre is. Időnként olyan feladatokkal is találkozhatsz, amikor emojik alapján kell kitalálnod egy-egy film címét, ami bizony nem mindig megy néhány másodperc alatt még a legélesebb eszűek számára sem.

Néha érdemes elvonatkoztatni attól, hogy mit szimbolizál a konkrét emoji. Egy fokkal egyszerűbb lesz a dolgod, ha előbb megnézed a lehetséges válaszokat, és abból próbálod meg kitalálni, hogy melyik lehet a helyes megfejtés.

Van egy szuper közösség a Facebookon Kvíz kuckó néven, amihez érdemes csatlakozni. Itt mindig közzéteszik az adminisztrátorok a legújabb kvízeket, fejtörőket, így egyikről sem fogsz lemaradni. Ráadásul még extra képes feladványokat is találhatsz, amiknek a megfejtését megbeszélheted a többi csoporttaggal.
 

További hírek

Olvasnivaló