Ugrás a tartalomra

Felfüggeszti miskolci beruházását a Lufthansa Technik - Miskolc sajnálattal, de tudomásul veszi a döntést

Kujan István - Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. október 29. csütörtök 18:31
A repülőipar megpróbáltatásai nem várt intézkedésekkel járnak – indokolta a döntést a német anyacég. Miskolc város vezetése sajnálattal vette tudomásul a cég döntését, ugyanakkor közölte, nem a Lufthansa volt az egyetlen nemzetközi befektető, amely Miskolcot választotta beruházása helyszínéül, és továbbra is mindent megtesznek azért, hogy a város a járvány mellett is vonzó maradjon a befektetőknek.

„A vállalat történetének legnagyobb válsága a Lufthansa Technik Miskolcon tervezett telephelyére is hatással van” – tájékoztatta lapunkat a cég. A vállalat igazgatótanácsa még a válság kezdetekor döntött úgy, hogy felfüggeszti a 2021-re tervezett repülőgéphajtómű-alkatrész javító gyár építését.

Mivel azonban az eddig hozott intézkedések nem érték el a céljukat, és nem tudják biztosítani a Lufthansa Technik hosszútávú túlélését, így további, korábban elképzelhetetlen intézkedések váltak szükségessé.

„Ezért a Lufthansa Technik azt a döntést hozta, hogy a 2021-re tervezett Lufthansa Technik Miskolc Kft. fejlesztését nem folytatja a jövő évben”.

A céghez korábban felvett munkavállalók további foglalkoztatása sem lehetséges, erről már a néhány érintettet tájékoztatták is. A válság miatt a repülőipari javítások üzletág fejlesztésére vonatkozó előrejelzések változatlanul pesszimisták, ezért az elkövetkező években alapos vizsgálatnak kell majd alávetni a miskolci projekt hosszútávú lehetőségeit.

Mint ismert, a Lufthansa Technik 2019 februárjában jelentette be, hogy Miskolcon építi fel azt az új üzemét, ahol repülőgép-hajtóművek alkatrészeit szervizelik. 

Tudomásul vették

Miskolc város vezetése sajnálattal vette tudomásul, hogy a koronavírus-járvány miatt a vállalat történetének legnagyobb válságát elszenvedő Lufthansa Technik felfüggeszti miskolci beruházását - tudatta csütörtök kora esti közleményében a polgármesteri hivatal. 

- A COVID-19 világjárvány gazdasági hatásai kiemelten sújtják a légitársaságokat és a repülőgép-ipari javításokat végző ágazatot, emiatt, ahogyan a Lufthansa Technik képviselői levelükben fogalmaztak, nem tudják biztosítani a cég hosszú távú túlélését. Miskolc város vezetése megérti és átérzi a vállalat helyzetének súlyosságát és továbbra is egyeztetéseket folytat a Lufthansa Technik képviselőivel - írják.

Nem az egyetlen nemzetközi befektető

Örömteli ugyanakkor - folytatják -, hogy "nem a Lufthansa volt az egyetlen nemzetközi befektető, amely Miskolcot választotta beruházása helyszínéül, hiszen itt tervezi létrehozni első Kínán kívüli, 17,5 milliárd forintból megépülő gyáregységét a Chervon Auto, amelynek köszönhetően 138 új munkahely jön létre Miskolcon és környékén. A Patec pedig 1,7 milliárdból fejleszt Miskolcon, 71 új munkahelyet létrehozva".

- Miskolc város vezetése továbbra is megtesz mindent azért, hogy a koronavírus világjárvány által okozott nehézségek közepette a város továbbra is vonzó célpontja legyen a hazai és a külföldi befektetőknek egyaránt - zárul a miskolci polgármesteri hivatal közleménye.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!