Ugrás a tartalomra

Miskolcot választotta a Lufthansa!

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. február 26. kedd 12:09
A német Lufthansa vállalatcsoport repülőgép-javítással és -fenntartással foglalkozó vállalata, a Lufthansa Technik AG 43 milliárd forintos befektetéssel szervizközpontot telepít Miskolcra, mellyel 400 új munkahelyet teremt – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Budapesten. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere a csütörtöki sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a rendszerváltozás óta eltelt közel 30 év legnagyobb egyösszegű beruházása valósul meg az északi mechatronikai ipari parkban.

Philip Mende, a Lufthansa Technik alelnöke a Külgazdasági és Külügyminisztériumban megtartott rendezvényen elmondta: további 400 fővel szeretnék bővíteni munkatársaik számát. A vállalat a beruházáshoz kapcsolódóan Lufthansa Technik Miskolc néven új céget hozott létre és megvásárolta a miskolci önkormányzattól a felépítendő, csaknem 20 ezer négyzetméteres gyár telkét.

Philip Mende közölte, a miskolci Lufthansa-központban magas szintű követelmények és szigorú szabványok érvényesülnek majd, ráadásul saját fejlesztési feladatokat is kap, ezért jól képzett mérnökökre, munkatársakra van szükségük. - A beruházás keretében sokat költünk eszközökre, berendezésekre, és ugyanígy a szakemberek képzésére is. Világszerte megvizsgáltuk a lehetséges beruházási helyszíneket, Miskolcot végül a fejlett infrastruktúra, a versenyképes üzleti és gazdasági környezet, a jól képzett munkaerő és a támogató környezet miatt választottuk ki. A Lufthansa Technik az ágazat vezető globális vállalataként a miskolci közösségnek is felelősségteljes tagjává szeretne válni – fogalmazott az alelnök.

Az új miskolci üzem a tervek szerint 2022-ben kezdi meg a működését, de az első munkavállalókat már idén felveszik, és megkezdik képzésüket Németországban illetve Írországban. A helyi oktatási intézményekkel is felveszik a kapcsolatot az utánpótlás biztosítása végett. – Köszönjük a segítséget a helyi és országos hatóságoknak, hivataloknak, nagy várakozással tekintünk az új munkatársak köszöntése elé – hangsúlyozta Philip Mende.

Kriza Ákos polgármester beszédében úgy fogalmazott: örömmel jelenti be, hogy a „Lufthansa járata megérkezett Miskolcra”. A rendszerváltozás óta ez lesz az eddigi legnagyobb összegű ipari beruházás a városban, a Lufthansa Technik szervizközpontja a város történetének eddigi legnagyobb beruházása.

– Az, hogy a világ egyik vezető légitársasága városunkat választotta új beruházása helyszínéül, az komoly elismerése annak a gazdaságfejlesztő munkának, amit a kormány és a városvezetés együtt végzett az elmúlt 8 évben – hangsúlyozta a városvezető. – Az elmúlt években vállalkozásbarát környezetet alakítottunk ki, miközben az élet minden területén fejlesztettük Miskolcot. Ennek eredményeként magas hozzáadott értéket előállító, magasan képzett munkaerőt foglalkoztató vállalatok jöttek és jönnek hozzánk, a megtelepedett cégek pedig folyamatosan fejlesztenek, bővítenek – hangoztatta Kriza Ákos.

– A mai bejelentés újabb bizonyítéka annak, hogy Miskolcra érdemes odafigyelni, a város jól sáfárkodott értékeivel. A rendszerváltás veszteseiből az elmúlt években az óriás-beruházások győztesei lettünk. A gazdasági versenyképesség terén a megyei jogú városok között az első négyben vagyunk, Miskolc ma már Magyarország egyik megkerülhetetlen regionális központjává nőtte ki magát – húzta alá Kriza Ákos.

– A szorgos munka mellett a sikerhez szükség volt a kormány erkölcsi és anyagi támogatására, az egyetem tudásbázisára, a letelepedő cégek bizalmára és tenni akarására is. Ugyanígy kellett a sikerhez egy szemléletváltás is, hogy higgyünk abban, tudunk világszínvonalat kínálni. A leendő gyár azért is nagy öröm, mert igazolja, hogy nem volt hiábavaló a sok éves munka, a világ legnagyobb vállalatai is megtalálják számításunkat nálunk – tette hozzá Kriza Ákos.

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón ugyancsak örömének adott hangot, hogy a Németországi Lufthansa Technik AG. Miskolcon hozza létre új repülőgép motor alkatrész szerviz központját, amely 400 új munkahelyet teremt. A politikus kiemelte, hogy a Lufthansa AG, a német nemzeti légitársaság, Európa egyik legnagyobb légitársasága, s a Lufthansa Technik ennek a leányvállalata. A kormánypárti politikus nemzetgazdasági jelentőségű beruházásnak nevezte a központ kiépítését.

A Lufthansa Technik AG kb. 30 repülőgép-típus és 40 hajtómű típus karbantartását végzi. Ez a vállalat alakította át például a német légierő számára és tette katonai használatra alkalmassá az Airbus A310-es repülőgépeket – emelte ki Csöbör Katalin. Európában a gyorsan növekvő nagy légitársaságok nagyméretű karbantartási javítási állomásokat, MRO-kat igényelnek. – A magyar-német együttműködésnek köszönhetően, Európa egyik legjelentősebb MRO szolgáltatója jöhet létre Magyarországon. Talán nem kell külön hangsúlyoznom, hogy ezek a beruházások mennyire fontosak a magyar nemzetgazdaság és szűkebb pátriám Miskolc gazdasága, az itt élők szempontjából – zárta szavait az országgyűlési képviselő.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról szólt, hogy szinte már heti rendszerességgel tudnak új, korszerű, magas hozzáadott értékkel bíró beruházásokat bejelenteni. Régen még csodaszámba menő technológiák válnak ma már általános használatúvá, s ha van iparág, ahol folyamatosnak kell lennie a technológiai fejlesztéseknek, akkor az a repülés. 2018-ban a magyar repülőgépgyártó ipar megkétszerezte a teljesítményét. Abban, hogy az új ipari korszakban hazánk ekkora gazdasági sikereket tudott elérni, nagy szerepe van a német kapcsolatnak, 6000 német vállalat mintegy 300 ezer magyar embernek ad munkát. A német vállalatok nagy szerepet játszottak abban, hogy 6 éve folyamatosan bővül a magyar gazdaság. A világ 34. legjobb exportteljesítményt mondhatjuk magunknak. Számos világszínvonalú fejlesztési és technológiai elemet tartalmazó beruházás települ ide, miközben az átlagfizetés 40 százalékkal nőtt.

A miskolci beruházásról Szijjártó Péter elmondta, hogy a Lufthansa a világ egyik legnagyobb légiközlekedési vállalatcsoportja. A repülőhajtóművek alkatrészeit javító miskolci szervizközpont nem csupán a Lufthansa, hanem más nemzetközi légitársaságok gépeit is fogadja majd. A repülőhajtóművek fenntartása és gyors szervizelése kulcskérdés a légitársaságok számára, a kiszolgáló üzemek jelentősége ezért a légi közlekedéssel együtt rohamosan nő. A miniszter szerint a Lufthansa magyarországi beruházása nemcsak azért fontos, mert a világ egyik legsikeresebb légiközlekedési cégcsoportja áll mögötte, hanem azért is, mert a német óriásvállalat megjelenése új minőség a magyar repülőgépipar számára. A befektetők döntését a Lufthansa Technik 20 évnyi kedvező magyarországi tapasztalata mellett Miskolc vezetése is megkönnyítette azzal, hogy kedvező befektetési környezetet teremtett, így a borsodi megyeszékhelyet ma már szinte minden jelentős beruházó lehetséges befektetési helyszínként tartja számon. A tárcavezető megjegyezte, hogy Magyarországon a légi közlekedést kiszolgáló ipar 2350 munkavállalót foglalkoztat, termelési értéke tavaly elérte a 105 milliárd forintot, termékeinek 93,5 százaléka külföldön talált vevőre. A Lufthansa Technik miskolci szervizközpontja tovább bővítheti az ágazat teljesítményét, és bizonyítja, hogy a globális befektetői környezet Magyarországot már nem csupán termelési, hanem magas színvonalú technológiákat előállító és fejlesztő helyszínnek is tekinti – mondta.

Az új miskolci szervizközpontban 400 jól képzett magyar ember munkájára számítanak, 43 milliárdos beruházásról van szó. Ez a beruházás új minőséget jelent a magyar repülőgépiparban és Miskolc gazdasági életében is. Miskolc vezetése a kormánnyal együttműködve sokat tett azért, hogy nemzetközi szinten is ennyire versenyképes legyen a város. A mostani döntés világosan mutatja, hogy a beruházás-ösztönzésbe fektetett energia mindig megtérül. Gratulálunk a miskolciaknak - zárta szavait Szijjártó Péter.

A Lufthansa Technik miskolci telephelyének kialakítása 2021-ben indul. A javító/felújító tevékenység 2022-ben kezdődik, de a leendő munkatársak képzése már 2019-től folyamatos lesz a társaság hálózatának kijelölt üzemeiben. A Lufthansa Technik Group 35 leányvállalatával a világ egyik vezető repülőgép-szolgáltatója. Karbantartó, gyártó és tervező szervezet, amely világszerte több mint 25 000 alkalmazottat foglalkoztat. Tevékenységük kiterjed a kereskedelmi, VIP és különleges küldetésű repülőgépek, motorok, alkatrészek és leszállógépek teljes körű szolgáltatásaira, digitális flottatámogatásra, karbantartásra, valamint az innovatív gyártásra.  A repülőgép-alkatrész javító és felújító ún. EPAR-hálózat ma már több mint 19 000 alkatrész-egységgel foglalkozik. A miskolci beruházás révén a hálózat tovább erősíti piaci pozícióját és bővíti javítási portfólióját a motorfelújítás terén.

További hírek

Olvasnivaló