Ugrás a tartalomra

Felszentelték Barna Sándort, a Tiszáninneni Református Egyházkerület új püspökét 

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. október 08. kedd 09:40
Barna Sándor korábbi püspökhelyettes, Rásonysápberencs, Kázsmárk, Halmaj, Léh és Kiskinizs települések lelkipásztora Pásztor Dánielt váltotta az egyházkerület élén, augusztusban választották meg őt az egyházkerület gyülekezetei.
Felszentelték Barna Sándor püspököt. Fotó: Osztie Tibor

Az új tiszáninneni püspök szentelését Miskolcon, az avasi református templomban rendezték meg, ahol Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, a Zsinat lelkészi elnöke hirdetett igét és végezte el a szertartást. 

A Zsinat lelkészi elnöke Jeremiás siralmaiból idézett, és az ószövetségi igékből kiemelte, a választott nép is panasszal fordult Istenhez. Ez a panasz nem panaszkodás volt, hanem könyörgés, aktív párbeszéd az Úrral, és bűnbánat azért, mert mindig elhagyjuk az utat, ahová mindig vissza kell térnünk, de ez nem megy emberi erőből, csak az Úr segítségével. Ma is el kell mondanunk a panaszainkat Istennek és könyörögnünk kell, hogy megóvjon, figyelmeztessen és visszavezessen a helyes útra. 

- Kedves püspök testvérem, tedd te is mindig ezt. Légy mindig a helyeden, ahogy az Úr is mindig a helyén van, és szolgáljuk a helyünkön Isten országának építését. Ő az egyháznak és a világnak is ura, nincsenek véletlenek, javunkra van a nagy nyomorúság is. De jó ezt tudni. Nem könnyű szolgálat ez, de gyönyörűséges. Lehet panaszt mondani, de még inkább lehet könyörögni, hogy megérkezz te is Isten magasztalásához és dicséretéhez, és a helyeden légy mindenkor, tudd végezni a szolgálatodat evangéliumi örömmel – fogalmazott Steinbach József. 

Az igehirdetést követően Barna Sándor, az egyházkerület megválasztott püspöke ünnepélyesen esküt tett, amelyet a gyülekezet felállva hallgatott végig. Ezt követően Szőnyi Tamás esperes elmondta a felszentelő imádságot, majd a szolgatársak kézrátétellel kértek áldást az új püspökre. 

Beiktatását követően Barna Sándor igehirdetéssel szolgált, amelyben Isten vezetését kérte, hogy a jó úton és jól tudja vezetni püspökként az egyházkerületet. Felidézte, amikor Jézus azt kérte a tanítványaitól az ötezer ember megvendégelése után, hogy szálljanak hajóba vele és menjenek át a túlsó partra. Szinte parancsolta ezt nekik. A világban sok kényszerítés van, de Jézus kényszerítése más, ő nem veszi el a szabadságunkat. Jézus nem ránk tör, hanem megáll és kopogtat. Az ő parancsának követése önkéntes. 

- Engedjünk mindig, amikor Jézus megszólít. Ő az eseményeknek is az ura, tudja úgy alakítani a körülményeket, hogy azzal vezessen minket. Édesapám infarktusa is egy ilyen kényszerítés volt, hogy kövessem őt, hogy induljak el a felé vezető úton. Korábban több másik szakma is eszembe jutott, de valami mindig akadály volt. Például a színtévesztés, amiért nem lehettem agrármérnök. Bezárulnak ajtók, de ki is nyílnak. Így mentem a teológiára. Szelíd kényszerítéssel vezetett Krisztus magához – emelte ki a püspök. 

Galériáért kattints a képre!

- Tudjunk mindig olyanok lenni, akik szeretnek, akik meglátják a másik embert. Ez kedves a szerető atyának. Ez a szeretet kényszerít arra, hogy tudjunk megbocsátani és szolgálni. Hogy tudjuk beteljesíteni a küldetésünket. Legyünk só, legyünk világosság – szólított fel. 
A hajó, amelybe beszálltunk az egyházunk, a cél egyértelmű, a túlsó part. Aki utasa ennek a hajónak, annak tudnia kell elmondani, hogy küldetéses ember vagyok. Nem lehet akárhol kikötni, ahol jó és kényelmes, csak ott ahová az Úr vezet – mondta. Jézus azt akarja, hogy a hajó minden utasa megérkezzen. Ez az én történetem, a ti történetetek és mindannyiunk története - tette hozzá az új püspök. 

Barna Sándor igehirdetése után Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke szólalt fel, majd Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke a Generális Konvent és a határontúli egyházkerületek nevében köszöntötte az új püspököt. Őket követték a miskolci egyházak és felekezetek vezetői, majd a világiak képviseletében Tóth-Szántai József Miskolc polgármestere szólt az egybegyűltekhez.

További hírek

Olvasnivaló