Ugrás a tartalomra

Fények és körvonalak között is teljes az élete

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2020. december 03. csütörtök 19:12
Dr. Aranyosi Gergő a Polgármesteri hivatal Sajtó és Kommunikációs Csoportjának szövegírója, október óta csoportvezetője is egyben. Apróbetűs rész: gyerekkora óta vak.
Köztisztviselők napján kitüntették Aranyosi Gergőt

Tizenkét évesen ő volt a Vujity Tvrtko által alapított Hétköznapok Hőse-díj első kitüntetettje. 2016-ban summa cum laude diplomát szerzett a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán. Fogyatékossága nem gátolja abban, hogy minden nap magas szinten teljesítsen.
- Szövegeket írok, koordinálom a csoport munkáját, segítek a feladatok kiosztásában. Természetesen saját magamra is osztok teendőket. 
2016-ban, tanulmányai elvégzése után kezdte pályáját az önkormányzatnál.
- Először jogi ügyintézőként dolgoztam, onnan jöttem át a sajtóosztályra 2019 augusztusában: akkor hirdettek meg egy szövegírói pályázatot. Mindig is érdekelt a kommunikációs munka, közel állt hozzám az írás is – a jog és a kommunikáció szerintem rokon területek – így elindultam ezen az úton.

Fények és sziluettek

Aranyosi Gergő, állapotát tekintve már nem látássérültnek, hanem gyakorlatilag vaknak számít.
- Koraszülött voltam, ami miatt leváltak a retináim. A bal szememre így egyáltalán nem látok, csupán fényt érzékelek. A jobb szememre 0,02 százalékot látok: 1-1,5 méteres távolságra látom a nagyobb dolgok körvonalait.
Mindezek ellenére nem csupán olyan pályán helyezkedett el, ahol az írás alapkövetelmény, de sikeres is munkájában.
- Manapság – a technológiai fejlődésnek hála – sok probléma áthidalható, ez igaz a látássérültek mindennapjait érintő nehézségekre is. Az egyetlen különleges eszköz, amit magamnál hordok, az a fehér botom: erre szükség van a közlekedéshez. A munkám során hagyományos laptopot és mobiltelefont használok, amiken képernyőolvasó szoftver fut: ez felolvassa a kijelzőn megjelenő információkat.

Az integráció pártján

Általános iskolai tanulmányait Debrecenben végezte a Gyengénlátók Általános Iskolájában, érettségit viszont már Egerben, integrált intézményben szerzett, ahol a fogyatékkal élő diákok együtt tanultak a többi gyerekkel.
- Az integráció pártján állok: szerintem az manapság nagy előny minden fogyatékkal élő vagy sérült ember számára. Nyilván ehhez kell a megfelelő, támogató háttér is. Rengeteget köszönhetek a szüleimnek: soha nem éreztették velem azt, hogy kevesebb lennék. Emiatt eléggé nyugodtan és bátran kezelem a látássérültséggel kapcsolatos kérdéseket.
A jogászok jó része az ügyvédi pályát választja a diploma megszerzése után. Aranyosi Gergő azonban más útra lépett. 
- Az egyetem elvégzése óta a közigazgatásban tevékenykedek, nekem ez tetszik. A munkakör feladatai kellően változatosak. Kiváló, összetartó csapatban dolgozom, ami sokat számít, hogy jól érezzem magam a munkahelyemen. 

További hírek

Olvasnivaló