Ugrás a tartalomra

Fergeteges bulival ünnepelte a város napját Miskolc

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. május 11. szerda 23:31
Miskolc az egész hónapra kiterjedő programkavalkáddal készült megünnepelni a május 11-i városnapot. Ennek egyik központi eleme, hogy a Szent István térre közszolgáltatók és nonprofit szervezetek települtek ki.

Tökéletes időjárás kedvezett a 2022-es városnapi rendezvényeknek, hiszen koradélutánra 25 fokig kúsztak fel a hőmérők a verőfényes napsütés mellett. Ez igazából csak a bónusz volt ahhoz az önmagában is örömteli tényhez, hogy egyáltalán nyilvános nagyrendezvényekkel ünnepelhetjük Miskolc napját, hiszen a koronavírus-világjárvány miatti korlátozások ezt nem tették lehetővé az elmúlt években.

Képgalériánk a programról. Fotók: Juhász Ákos

Ennek megfelelően most egy hatalmas programboommal tér vissza az élet a városnapba, amelynek központi helyszíne a Szent István tér. Napközben különböző cégek, szervezetek és intézmények települtek ki: Miskolci Hőszolgáltató Kft., Miskolci Vízmű Kft., MiReHu Nonprofit Kft., Miskolci Egészségfejlesztési Intézet, Zöld Kapcsolat Egyesület, Miskolci Áldozatsegítő Központ, Otthon Segítünk Alapítvány és a Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Önkormányzati Hivatal Europe Direct Információs Központ.

Ők változatos programokkal várták késő délutánig a városlakókat. Ezek között szerepeltek interaktív, környezetvédelmi, szemléletformáló, játékos foglalkoztatók, játszótér és játszóház is. A Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi kara városismereti vetélkedővel, a 10-es Honvéd Hagyományőrző Egyesület pedig helytörténeti kiállítással és játékos történelmi ki-mit-tud?-dal várta az érdeklődőket. Mindemellett a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. jótékonysági könyvvásárt tartott a Magyar Vöröskereszttel együttműködve.

Harapnivaló is akadt azoknak, akik a nagy játék közben megéheztek volna: lángos, lepény és kürtőskalács dobták fel az ünnepi hangulatot.

A Mirehu Nonprofit Kft. mini és „eredeti” kukásautóval, szemléletformáló játékokkal és Muki mókus kabalafigurával települt ki. A gyerekek számára az ugrálóvár mellett az egyik nagy sláger voltak.

Így volt ezzel Végh András és családja is – legalábbis a gyerekek –, akiknek szintén ez volt a legnagyobb élmény. Elmondta, hogy a közelben laknak, és a kicsik – Máté és Zsuzsa – miatt látogattak ki a Szent István térre. „Tősgyökeres miskolciak vagyunk, itt születtünk, igazából ez az otthonunk” – zárta a beszélgetést András.

Másokat a nonprofit szervezetek kínálta programok mozgattak meg. Kalydy Barnabás egy szemétszedéssel foglalkozó szerveződés, a Szebb Miskolcért képviselője. Az I. Miskolci Ötletmaratonon 2. helyezést elért kezdeményezés nevében körbejárta a kitelepült civilek standjait és együttműködési lehetőségeket keresett, kapcsolatokat teremtett.

„Nagyon szeretem Miskolcot és eszemben sincs elmenni innen” – fűzte hozzá, majd arra is kitért, hogy az esti koncerteket már nem várja meg, mert ő a „csendesebb” programokat szereti, de eddig tetszik neki a rendezvény.

Az említett koncertek 17:30-kor kezdődnek ugyanott, a Szent István téren. A fentebb leírt programok egészen eddig látogathatóak, akkor azonban kezdődik majd a Miskolci Illés EmlékZenekar fellépése, amit 19 órától az ugyancsak miskolci Sky Fanatic pop-ska-reggae banda ugra-bugrálós zenéje követ, majd 20:30-tól a Carson Coma muzsikájával juthat el a városnap a csúcsra.

A térre már a Miskolci Illés EmlékZenekar koncertje alatt is elkezdtek gyűlni az érdeklődők, mint ahogyan az Horváth Csongor fotóriporterünk felvételein is látható:

Horváth Csongor képgalériája

 

Aztán estére, a Sky Fanatic és a Carson Coma koncertjére az igazi fesztiváli hangulat is megérkezett:

Városnapi koncertek: Sky Fanatic és Carson Coma - Mocsári László képgalériája

További hírek

Olvasnivaló