Ugrás a tartalomra

Fiatalok lakáshoz jutását segítik Miskolcon

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. június 17. csütörtök 20:05
„Záróakkordjához” érkezett a miskolci önkormányzati ingatlangazdálkodás átalakítása, aminek az egyik legfontosabb célja, hogy a miskolci fiatalokat itthon tartsák. A részletekről Szopkó Tibor alpolgármester beszélt lapunknak.

Az ingatlangazdálkodás átalakításának újabb lépéséről szól a június 30-ai közgyűlés elé beterjeszteni kívánt anyag. Ebben egyebek mellett az is szerepel, hogy ezt követően a szakma, a Miskolc Holding Ingatlangazdálkodási igazgatósága dönthet arról – objektív, szakmai szempontok alapján –, hogy melyik pályázó kapja meg a lakást. És itt – hangsúlyozta Szopkó Tibor alpolgármester – előnyben fogják részesíteni a magasan képzett fiatalokat, hogy ezzel is itthon tartsák őket.

Szopkó Tibor alpolgármester: előnyben részesülnek a magas végzettségű fiatalok. | Fotó: Juhász Ákos

Fontos pontja a tervezetnek a mobilitás megteremtése. Ez azt takarja, hogy nagyobb „átjárhatóságot” biztosítanának a bérlőknek. Olyan esetekre kell gondolni, hogy ha valaki egy 55 négyzetméteres lakást bérel, de meghal valakije, és már elég lenne neki egy kisebb garzon is, akkor könnyebben tud erre az élethelyzetre reagálni mind a bérlő, mind a Holding igazgatósága.

– Úgy gondolom, hogy a következő közgyűlés egyik, ha nem a legfontosabb napirendi pontja az ingatlangazdálkodásról szóló előterjesztés lesz. Az önkormányzat rendet szeretne ezen a területen is. A Nagy-Miskolc programban azt ígértük, hogy itthon tartjuk a fiatalokat, és ez a tervezet pontosan ezt a célt szolgálja – hangsúlyozta Szopkó Tibor.

Átfogó átalakítás után más városok számára is példaértékű, ahogy a miskolci önkormányzati ingatlanokat kezelik

Évente legalább száz önkormányzati tulajdonú lakást újítanának fel – ezt tavaly októberben jelentette be a Velünk a Város frakció képviseletében Simon Gábor frakcióvezető és Szopkó Tibor önkormányzati képviselő. A cél az, hogy minél több kerüljön kiadható állapotba. Miskolcon mintegy 5 ezer önkormányzati tulajdonú bérlakás van, ebből megközelítőleg ezer üres, kimondottan rossz állapotban pedig több mint ötszáz lakást tartanak számon. Utóbbiak gyakorlatilag lakhatatlanok.

– Átgondolt és felelős ingatlangazdálkodással azt szeretnénk elérni, hogy az összes lakást lakhatóvá váljon. Úgy gondolom, innovatív és hosszútávon is fenntartható megoldást találtunk ki, ami egyébként példaként áll a magyar önkormányzatok előtt is – mutatott rá az alpolgármester.

S hogy a miskolciak részéről is nagy igény mutatkozik az önkormányzati bérlakások iránt, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az E-lakáspályázatokon sokszoros szokott lenni a túljelentkezés, nagy igény lenne a felújításra váró ingatlanokra is.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!