Ugrás a tartalomra

Fitneszudvartól a köztérfelújításig - Elindult a miMap

Kujan István
Utoljára módosítva
2024. március 10. vasárnap 09:21
Elkészült Miskolc online beruházási térképe, ahol jelenleg több mint százötven projekt részleteit ismerhetjük meg. Leteszteltük, és megmutatjuk, miért érdemes regisztrálni a webes felületen, hogy képben legyünk, miként fejlődik Miskolc és a közvetlen környezetünk.
Fotó: Osztie Tibor (illusztráció)

A projekteket bemutató rendkívül részletgazdag térkép a www.mimap.hu oldalon érhető el. A felület immár éles, azaz működik: Miskolc polgármestere múlt pénteken jelentette be, hogy elkészült a város beruházási térképe. Veres Pál kiemelte: a miMAP azt a célt szolgálja, hogy a városlakók minél pontosabb képet kapjanak arról, a megyeszékhelyen milyen, már megvalósult vagy folyamatban lévő, illetve tervezett beruházások vannak.

Nos, hogy képet, ráadásul rendszeresen frissülő képet kapjunk a miskolci beruházásokról, elég csak névvel és (ez fontos, hogy személyre szabott értesítéseket kapjunk) címmel regisztrálni a www.mimap.hu oldalon, majd megerősíteni azt a kapott e-mail segítségével, és máris láthatjuk, mi minden történik a környezetünkben és Miskolcon. Alapvetően egy 500 méteres kört határoz meg a rendszer a lakóhelyünk (az általunk megadott cím) körül – az itteni beruházásokról rendszeresen e-mailt kapunk, legyen szó az éppen aktuális járdafelújítás előrehaladásáról, befejezett rendelőrekonstrukcióról vagy tervezett parkfelújításról. Mindenről. Folyamatosan. Nem fordulhat tehát elő olyan, hogy belengetnek fejlesztéseket, majd néhány év múlva kiderül, hogy a 20 százaléka sem készült el... Lakossági ellenőrzés és „felügyelet”, telefonról vagy laptopról, egyszerűen.

Szívecske

Az említett hatótáv bővíthető, akár több kilométerre is. A közösségi médiából ismert „beszívezéssel” számunkra fontos, de más városrészben megvalósuló beruházásokat is követhetünk (mi például a Diósgyőri vár kapcsán éltünk ezzel az opcióval – a szerző). Így aztán bármi változás történik az adott projektnél, illetve a „körünkön” belül, arról értesítést kapunk. Legyen szó egy új beruházásról, a kivitelezés megkezdéséről, vagy arról, hogy 10-ről 20 százalékra haladt előre egy projekt.
Figyelt területeket hozhatunk létre, és szintén sokak számára fontos lehet, hogy a hozzánk közel kezdeményezett, minket érintő-érdeklő közösségi tervezésről is értesülhetünk – lásd miskolci Részvételi Program –, ami így nagyobb nyilvánosságot kaphat.

Színes fejlesztések

Színekkel jelölték az online térképen a különböző stádiumban lévő beruházásokat. A legtöbb projekt zöld színt kap: ezek már elkészült, befejezett, illetve garanciális javítás alatt álló fejlesztések. Pirossal a kivitelezés alatt álló projektek szerepelnek – ezek között találjuk a már említett várrekonstrukciót, de van itt bölcsődefejlesztés, piknikplacc kialakítása vagy éppen ifjúsági park építése. Kékek azok a projektek, amelyek még tervezés alatt állnak, a teljesség igénye nélkül: kötött pályás tömegközlekedés a belváros és az Avas-tető között, futópálya-tervezés, a Dísz tér rekonstrukciója, kültéri fitneszudvar kialakítása, de akár a konyhafejlesztést is megemlíthetjük a Fazekas Utcai Általános Iskolában. Végül sárgával láthatjuk a közösségi tervezés fázisában tartó projekteket: ilyen például a görömbölyi pincesor ügye és a városrészi központok fejlesztése.

Ami még nem valósult meg a fent említett beruházások közül, azok többségénél látványtervek már elérhetőek, tanulmányozhatóak. A megvalósult beruházások esetében pedig a felugró ablakban elhelyezett linkre kattintva fontos információkat tudhatunk meg.
Nem tudunk még hasonló weboldalról sem Magyarországon, más településeken. Itt megismerhetjük, éppen mi történik, sőt: mi fog történni Miskolcon, a közvetlen lakókörnyezetünkben. Ha kíváncsiak vagyunk a tervekre, annak részleteire, szeretnénk tudni, hogyan haladnak a munkák, akkor mindenképpen érdemes regisztrálni, hiszen sok kérdésünkre választ kaphatunk az önkormányzat által kifejlesztett miMAP online beruházási térkép segítségével.

További hírek

Olvasnivaló