Ugrás a tartalomra

A főépítész a zsidóság szerepéről

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. január 15. vasárnap 17:31
Januárban újra találkozunk: a Zsidó Múzeum Baráti Körének vendége Szunyogh László főépítész, aki a miskolci zsidóságnak a város kereskedelmében betöltött szerepéről beszél, és levetítjük Kerényi László egyik dokumentumfilmjét – adja hírül a baráti kör közleménye.

Folytatódik a miskolci Zsidó Múzeum Baráti Körének az előadássorozata. Legközelebb január 24-én, kedden találkozunk a Kazinczy utcai zsinagóga nagytermében, vendégünk Szunyogh László, Miskolc város főépítésze lesz.

Mocsári László archív felvétele

Mint ismeretes, Miskolc évszázadokig tipikus kereskedővárosként - s ennek megfelelően egy sajátos gazdasági centrumként - több szomszédos ország külkereskedelmének a kereszteződésében volt. Ebben a folyamatban a korai görög betelepülők mellett a helyi zsidóság játszotta a vezető szerepet. Máig is látszanak azok a belvárosi házak, amelyeknek a homlokzatán kiolvashatók a volt zsidó kereskedőházak tulajdonosainak a nevei. A város főépítésze ezekről az emlékekről beszél majd a baráti kör vendégeinek. Remélhetően ez alkalommal arról is hallunk majd, hogy a háború után kialakult helyzetben, az államosítást követően, kik voltak a belvárosi üzletek meghatározó vezetői. Milyen szerepet vállalt a miskolci zsidóság ezeknek a boltoknak az újraélesztésében?

Ez alkalommal teljesítjük régi ígéretünket: levetítjük Kerényi László autentikus filmjét, a Miskolci zsidóság címűt. Aznap kora délutántól megtekinthető a zsidó múzeum és a zsinagóga. Most is több olyan könyvet kínálunk, amely - nem csak a várostörténet keretein belül - a múlt században élő miskolci zsidóknak állít emléket.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!