Ugrás a tartalomra

Fogyatékkal élőknek, megváltozott munkaképességűeknek kínálnak munkát

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. március 26. kedd 16:42
Megváltozott munkaképességűeknek, fogyatékossággal élőknek is kínálnak munkalehetőséget a megyében a 2016-ban létrejött Gazdasági és Foglalkoztatási Kerekasztal résztvevői. A paktumban résztvevők öt év alatt ötezer embernek adnának munkát és képeznék is őket. Ennek részeként a fogyatékossággal élőket is szeretnék visszajuttatni a munkaerőpiacra. Erről volt szó egy, a kormányhivatalban tartott keddi beszélgetésen.

A munkáltatóknak szüksége van ezeknek az embereknek az értékteremtő munkájára. Foglalkoztatásukhoz állami támogatást is kaphatnak – erről Török Dezső beszélt a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályán tartott beszélgetésen. – A Gazdasági és Foglalkoztatási Kerekasztal harmadik ülését tartjuk, ez a fogyatékkal élőkről szól. A paktum 2016. szeptember 1-jén kezdődött, öt év alatt vállaltuk, hogy ötezer főt foglalkoztatunk, bevonjuk őket a képzésbe. Ennek szerves része az a társadalmi réteg is, ami a fogyatékkal élőkről szól.

Fotó: Juhász Ákos

Több jó példa is van már arra, hogyan juthatnak vissza a munka világába azok, akik fogyatékossággal kénytelenek élni, vagy valamilyen oknál fogva – baleset, betegség – megváltozott a munkaképességük. Erről Béres Miklósné, a Jánosik és Társai Kft. munkaügyi vezetője és Németh Márta, a Búzavirág Alapítvány elnöke mutatott be gyakorlati példákat a kerekasztal-beszélgetésen, ahol az elmúlt időszak tapasztalatait elemezték.

Miskolcon a Szimbiózis Alapítvány több száz fogyatékossággal élő, megváltozott munkaképességű embernek ad munkát. Jakubinyi László a szervezet elnöke ismertette, kettőszáznyolcvanöt főt foglalkoztatnak, ebből több mint százhetvenöten megváltozott munkaképességűek, illetve fogyatékossággal élők.

– Ők munkaszerződéssel rendelkeznek, és adófizető állampolgárok, azt gondolom, ez a közösségnek nagyon fontos társadalmi üzenet. Valamint van egy munkaerőpiaci szolgáltatásunk, így nagyon sok céggel dolgozunk együtt, akik egyre több fogyatékos, megváltozott munkaképességű embert foglalkoztatnak. Nagyon fontos kérdés az is, hogy azokat hogyan tudjuk segíteni, akik kijönnek az iskolából, és hirtelen a nagybetűs élet kezdetén vannak, hiszen a cégek kész embereket akarnak, tehát nekünk egy hidat kell képezni közöttük – hangoztatta.

A kerekasztal-beszélgetést tapasztalatcserére, ötletek és innovatív javaslatok kidolgozására hozták létre.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében harmincötezer főre tehető az álláskeresők száma. Ennyi regisztrált munkanélkülit tartanak nyilván. A megyében kettőség jellemzi a munkaerőpiacot. Együtt van jelen a munkanélküliség és a munkaerőhiány. A foglalkoztatási paktum is azért jött létre, hogy a meglévő munkaerőtartalékból képzésekkel minél több ember kaphasson újra munkát, köztük a megváltozott munkaképességűek is.

További hírek

Olvasnivaló