Ugrás a tartalomra

Fókuszban az avasi építészet

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2020. október 29. csütörtök 16:22
Pénteken mutatják be az Avasi Értéktár legújabb számát.

A kötetet az Észak-Keleti Átjáró Egyesület szerkeszti, és az Avasi Borút Egyesület adja ki.
- Az Avasi Értéktár kiadvánnyal és az összes hozzá kapcsolódó rendezvénnyel az a célunk, hogy megpróbáljuk a történelmi Avas értékeit visszaemelni a köztudatba - mondta lapunknak Darázs Richárd, az egyesület elnöke.
- A kötetsorozat tulajdonképpen egy ismeretterjesztő útra invitál, ahol Miskolc leghíresebb dombjának történelmét járjuk körbe. Saját kutatóink leírása mellett kortárs költők és írók szövegei is rendre bekerülnek a kiadványokba, illetve kötődnek hozzá rajz- és fotópályázatok. Az egyik kulcselem az építészet: építészek, történészek és muzeulógusok kutatnak és publikálnak az értéktár különböző számaiban. Ez a téma az új számban különösen kidomborodik.

Fotó: Végh Csaba

Pincék és borházak

Darázs Richárd szerint emiatt a tízedik kötet kicsit rendhagyóra sikerült.
- Régóta terveztük, hogy egy olyan tematikus számot állítunk össze, ami egy nagyobb témakör köré fűződik. Ez most az avasi építészet lett. Minden nagyobb hangvételű írás erről szól a tízedik kötetben. Elhagytunk több, az értéktárban már megszokottnak számító kisebb-nagyobb rovatot is. Bereczki Zoltán építészmérnök és Kapusi Krisztián történész kutatásain alapszik a kötet: ezek leginkább a Nagyavas Felső sor borospincéit, pinceházait veszik alapul. Bereczki Zoltán modelleket is készített a témában, az egyik írásból pedig megismerhetjük ennek az elméleti hátterét. Megjelent egy kisebb cikk a kötetben Balogh Attilától is, aki az Észak-Keleti Átjáró Egyesület régi tagja, számos kiadványunk szerkesztője, szerzője. Most is, mint legtöbbször a kilátóról szól az írása. 
A tízedik kötet köszöntőjét egyébként Veres Pál, Miskolc polgármestere írta. A bemutatót pénteken délután öt órától tartják az Avasi Celláriumban. Az esemény hangulatát az Agyagbanda, a Miskolci Pincék Dalárdája és a Ls Barriere Manouche jazz zenekar színesítik majd. 
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!