Ugrás a tartalomra

Fókuszban a gazdasági mérőszámok

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2024. február 10. szombat 16:45
A Miskolc TV Kilátó című műsorának pénteki vendége Szopkó Tibor volt, aki a sétálóutcáról lekanyarodva beszélt a város gazdasági helyzetéről.

- Hajlamosak vagyunk a Széchenyi utcán tett sétáink során tapasztalt állapotokból megítélni az egész város helyzetét. Pedig úgy gondolom, ezen a téren fontosabbak az objektív mérőszámok mint kiindulópontok.

HIPAhatáron belül

Szopkó Tibor szerint legegyszerűbben a helyi iparűzési adót (HIPA) vizsgálva lehet következtetéseket levonni Miskolc gazdasági helyzetéről.
- Ez egy olyan adófajta, amit a helyi vállalkozások fizetnek be az önkormányzat kasszájába, így megfelelő mérőszám lehet. A 2019-es költségvetésünkben számított HIPA alap 444 milliárd 968 millió forint volt. Ez a szám most 782 milliárd 271 millió forint. Tehát 75 százalékkal bővült a miskolci vállalkozások jövedelemtermelő képessége. Ez mutatja, hogy erős a gazdaság.
Az alpolgármester léptéket váltva a műsorban lefordította ezt az adatot egyszerűbben emészthető formába.
- Az öt évvel ezelőtti, egy főre eső 38 ezer forintos adóerő-képességhez viszonyítva jelenleg 72 ezer forintnál tartunk. Rengeteget áldozott az elmúlt időszakban az önkormányzat gazdaságfejlesztési célokra. Tavaly ősszel már megtérültek ezek a befektetések: a Sanofi és az LG-Magna szinte egyszerre jelentett be mintegy 28 millárd forintos fejlesztést, de ide sorolható a Bosch korábbi bejelentése, hogy a cég logisztikai és disztribúciós központot hoz létre Miskolcon, vagy nemsokára megkezdi a gyártást a Chervon Auto üzeme is a városban.

Nem tükör egy-egy kirakat

Az alpolgármester azt is kifejtette, hogy a miskolci boltosoknak miért lehet szintén hasznos az, hogy a nagyobb vállalatok a borsodi megyeszékhelyet választják. Szopkó Tibor szerint ugyanis ezeknek a cégeknek a dolgozói szükségszerűen a helyi üzletekben fogják elkölteni a megkeresett pénzük egy részét.

- Ha a fenti számokat vesszük, kijelenthető, hogy a város gazdasága erős, és jelentősen bővült az elmúlt években. Azért a látszatért, amit a sétálóutca üzleteinek helyzete mutat, nem okolható a miskolci gazdaság, ezek az indokok más helyen kereshetőek.

Szopkó Tibor szerint a kisvállalkozások esetében is a legjobb mérőszámot a HIPA jelenti. A városvezető emlékeztetett, hogy a koronavírus-járvány idején a kormány átmenetileg lefelezte a mikrovállalkozások, kisvállalkozások és középvállalkozások (kkv) iparűzési adóját, akkor Miskolc egy érdekes mutató alapján került toplistára.

- Itt csökkent a legkisebb mértékben az adó. Ebből következik, hogy ezt a szektort kell leginkább erősíteni. Ez viszont nem csak az önkormányzat feladata, hanem az államnak, az iparkamarának és különböző szervezeteknek egyaránt. A gazdaságfejlesztési elképzeléseink egyébként ebbe az irányba mutatnak: tipikusan magas hozzáadott értéket képviselő középvállalatok megjelenésére számítunk a következő ciklusban. Mindemellett örülünk a hozzánk érkező kis- és nagyvállalatoknak is.

Lefőtt a KKV

Nem hiába csomópont, az alpolgármester gondolatai ismét érintették a Széchenyi utcát.

- A KSH adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom volumene csökkent 7,9 százalékkal. Ez legnagyobb mértékben az inflációnak tulajdonítható, de csökkent a szabadon elkölthető jövedelmünk is, hiszen a fizetésünk nagyobb arányát költjük el rezsire, lakhatásra, élelmiszerre – hívta fel a figyelmet az országos adatra Szopkó Tibor.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!