Ugrás a tartalomra

Fókuszban a haszidizmus

Búzafalvi Tamás
Utoljára módosítva
2023. február 12. vasárnap 10:54
A Miskolci Zsidó Múzeum Baráti Kör következő előadásának témája a zsidó vallás egyik ágazata, a haszidizmus lesz, amelyről Markovics Zsolt, miskolci főrabbi tart előadást.  
Fotók: szallas.hu

A Miskolci Zsidó Múzeum Baráti Kör egy különleges délutánra invitálja vendégeit február 15.-én, szerdán 16 órától a Miskolci Zsidó Múzeum és Látogatóközpontba, ahol ötödik alkalommal rendezik meg a baráti kör előadását. 
A téma most a zsidó vallás egyik ágazata, a haszidizmus lesz, amelyről Markovics Zsolt, miskolci főrabbi tart előadást. A zsidó vallási irányzat alapítója a 18. században élt Jiszráeél ben Eliezer Baál Sem Tov rabbi, akinek tanításai alapozták meg a haszidizmus szellemi alapjait. Továbbá meghatározzák a jellegzetes hosszú szakállra, pajeszre, kaftánra, harisnyára vonatkozó öltözködési előírásokat is, valamint a haszid férfiak és nők mindennapjait képező előírások is Sem Tov rabbi tanításait követik. 

A haszidizmus Magyarországon a magyar zsidóság 1868-as ortodox és neológ irányzatra való szétválását követően, az ortodoxiához állt közelebb. Vallási életük középpontjában a rebbe, a cadik, a csodarabbi áll, akihez tömegével zarándokolnak a hívek, hogy lelki bajaikra gyógyírt, anyagi gondjaikra bölcs tanácsokat kapjanak. 

Bodrogkeresztúrban található Reb Sájele csodarabbi sírja, amelyhez több ezren zarándokolnak el minden évben Izraelből és a világ számos pontjáról a haszid zsidók. Rozgonyi István, a Bodrog parti falu polgármestere is vendége lesz a február 15.-i rendezvénynek, aki beszámol majd a településre irányuló zsidó zarándoklatokról és a vallási turizmus fejlődéséről. Tervben van, a baráti kör tagjai részére egy bodrogkeresztúri zarándok kirándulás is.

Kerényi Lászlónak a zsidó zarándoklatokról szóló dokumentumfilmjét is levetítik  a baráti kör  rendezvényén. Ezen kívül a zsinagógában megtekinthető – 500 forintos belépőjeggyel – a Krajczáros Alapítvány különleges kiállítása, melyen nagyméretű színes fotókon az európai és magyarországi zsinagógák tekinthetők meg, építészeti stílusok szerint csoportokra bontva.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni lehet az: info@szantograf.hu illetve tamas.buzafalvi@outlook.com e-mail címeken vagy a 06 20/9147 014 -es telefonszámon.

Természetesen a Miskolci Zsidó Múzeum és Látogatóközpontot is érdemes felkeresni ezer forintos belépőjeggyel aznap, vagy más napokon a nyitvatartási időben, egyénileg vagy csoportosan  https://szallas.hu/programok/miskolci-zsido-muzeum-es-latogatokozpont-miskolc-p22235

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!