Ugrás a tartalomra

Föld alá kerülnek az áramvezetékek a Bükk számos pontján

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. szeptember 07. szombat 11:22
Átadták a Bükk hegységben zajló kábelesítési program első ütemét, amelyben a Bükkszentkereszt-Répáshuta közti megközelítőleg 10 km-es középfeszültségű szakaszon a szabadvezetékeket földkábelekkel váltották ki. A projekt az ellátás biztonsága mellett komoly környezetvédelmi eredményekkel is jár.
Fotó: Vajda János

- Áramszolgáltatóként nagyon örülünk annak, hogy Magyarország illetve az Észak-magyarországi régió gazdasági tekintetben is erőteljes fejlődésnek indult – mondta Franz Retzer, az ELMŰ-ÉMÁSZ igazgatósági tagja Bükkszentkereszten, a projekt ünnepélyes átadóján.  Ez az erőteljes növekedés minket, áramszolgáltatókat is komoly kihívások elé állít. Szólt a térség növekvő számú ipari áramfelhasználójáról, a napelemes rendszerek bővüléséről épp úgy, mint az elektromos autózás terjedéséről. - Fontos szempont számunkra, hogy megbízható villamosenergia-szolgáltatás biztosítsunk, ezért vállalatcsoportunk éves szinten negyven milliárd forintot fordít hasonló fejlesztésekre, korszerűsítésre – hangsúlyozta Franz Retzer.

- Két évvel ezelőtt született meg ez a döntés, hogy ez a projekt megvalósuljon.12017 áprilisának végén meglepett minket egy komor havazás, amelynek következtében voltak olyan települések, ahol napokon át nem volt szolgáltatás. Ezért 2017 nyarán úgy döntöttünk, hogy szabadvezetékek helyett, kábeleket fektetünk, így lényegesen kevesebb üzemzavarral kell számolni, és ezzel javítjuk az életkörülményeket, illetve biztosítjuk a jobb villamosenergia-ellátást - mondta Franz Retzer, az ELMŰ-ÉMÁSZ igazgatósági tagja.

Tállai András a biztonság jelentőségéről beszélt a megnyitón. – A mai életünkben sokat hallunk arról, hogy biztosanságban legyen egy ország, biztonságban kell, hogy legyen egy család, a közösségeink és az értékeink – mondta Tállai András parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes. Az a gondolkodás, amit ez a cég képvisel, azt támasztja alá, hogy stratégiailag és hosszútávban gondolkodnak. Hallottuk, hogy a szolgáltató számára is fontos az  üzembiztonság, hogyha valamilyen váratlan esemény, katasztrófa következik be, akkor is meg tudják védeni a szolgáltatást, ezen keresztül pedig a lakosságot. Ez a beruházás semmilyen napi bevételt nem jelent az ELMŰ-ÉMÁSZ számára, mégis súlyos milliárdokat költenek arra, hogy ezt a biztonságérzetet megteremtsék. Ez a lakosság és az önkormányzatok szempontjából is nagy jelentőségű – mondta Tállai András.

Az "utolsó oszlop" ünnepélyes eltávolítása

Magyarország egyes hegyvidéki területein, mint a Bükk, a Mátra és a Pilis kiemelt figyelmet szán a cégcsoport a hasonló beruházásokra. A kábelesítés célja főként a fogyasztók zavartalan villamosenergia-ellátásának biztosítása és a települések közti hálózaton fellépő üzemzavarok csökkentése, összességében a jövőre nézve egy magasabb üzembiztonsággal üzemeltethető hálózat kiépítése. A kábelesítés az ellátásbiztonság javításának szempontjai mellett jelentős környezetvédelmi előnyökkel is jár, jelentős területek kerülnek vissza a természethez a hegyvidéki területeken. A vezeték nyomvonalán a kábelesítés eredményének köszönhetően megszűnik, illetve szélességében jelentősen csökken az erdőnyiladék, ennek eredményeként a fák koronája összeérhet, így egységes lesz az erdő. Madárvédelmi szempontból a kábelesítés hatására elkerülhető a szabadvezetéki hálózat esetében előforduló áramütéses baleset.

A projekt most átadott első ütemét a Kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította, ezzel elősegítve a mielőbbi megvalósítását. Ehhez hasonlóan, a mátrai és bükki térség egyes további villamosenergia-elosztó vezetékeinek földkábelre történő cseréje hasonló státuszt élvez.

A Bükkszentkereszt-Répáshuta szakasz teljes költsége 363 millió Ft volt, amelyet teljes egészében az ÉMÁSZ Hálózati Kft. fedezett. Az ÉMÁSZ Hálózati Kft. a következő időszakban folytatja a munkát a Bükk hegységben zajló kábelesítési projekt keretében, amely további 2 szakaszt, a Lillafüred-Ómassa és a Miskolc Mexikóvölgy-Bükkszentkereszt nyomvonalakat érinti.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!