Ugrás a tartalomra

Folytatják - bővítéssel ünnepelte a duális képzés tíz évét a Bosch

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. június 09. csütörtök 14:59
A tíz éve indult miskolci duális képzés megújításáról és kibővítéséről írt alá megállapodást a Bosch két miskolci telephelye és a Miskolci Szakképzési Centrum csütörtökön. Most már az Andrássy és a Bláthy mellett a Kandóval is együttműködnek.

Az a cél, hogy a járműipari alkatrészek, valamint elektromos hajtások gyártásával és fejlesztésével foglalkozó Robert Bosch Energy and Body Systems Kft., valamint az idén húsz éve működő, elektromos kéziszerszámokat, akkumulátorokat gyártó Robert Bosch Power Tool Kft. számára utánpótlást neveljenek, valamint támogassák a szakképzési centrum tagiskoláiban a középfokú oktatást és a felnőttképzést.

Ennek részeként - az Andrássy és a Bláthy után - újabb iskola, a Kandó Kálmán Informatikai Technikum csatlakozik a duális képzéshez, amiben a technikusnak és szakmunkásnak készülő diákok az iskola mellett a Bosch gyáraiban, a közös működtetésű tanműhelyekben is tanulnak. Szeptembertől a mechatronikai, automatikai, valamint gyártósori gépbeállító és gépgyártás-technológiai technikus szak mellett erősáramú elektrotechnikus szakon is képzik a fiatalokat.

Az erről szóló megállapodást csütörtökön írták alá a felek a cég Repülőtéri úti TGA Központjában. A Bosch Miskolc legnagyobb foglalkoztatója, jelenleg 6500 munkatársuk van. Frank-Stephan Kupfer gazdasági ügyvezető igazgató felelevenítette, évszázados hagyománya van náluk a fiatalok gyáron belüli képzésének, ami most tovább bővül. Fükő László, a Robert Bosch Power Tool Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, az együttműködés sikerét mutatja, hogy a több száz, már végzett diák túlnyomórészt a Bosch miskolci gyárainak egyikében helyezkedett el, vagy aztán továbbtanult.

A Bosch miskolci duális képzésének tízéves jubileumi ünnepségén részt vett a szakképzésért felelős helyettes államtitkár is. Pölöskei Gáborné - amellett, hogy méltatta az eredményeket - arról beszélt, hogy tovább kell szélesíteni és mélyíteni a folyamatot, egyúttal hangsúlyozta a cégekkel való összefogást. Molnár Péter, a Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója ezt azzal egészítette ki, hogy a Bosch a folyamatos megújulás igényét hordozza magában, és ennek eleget is tesz. Hozzátette, jelenleg is több tucatnyi diák rendelkezik tanulói, szakképzési szerződéssel a vállalatnál, számuk tovább bővülhet az együttműködés kiterjesztésének köszönhetően.

Juhász Ákos képgalériája

Veres Pál polgármester érdeklődésünkre azt hangsúlyozta, hogy a fiatalok szakmát, magas szakmai ismereteket szerezhetnek, megismerik a legújabb technológiákat, és tudnak karriert tervezni.

- És a reményeink szerint munkát is Miskolcon vállalnak majd. Ez a mi célunk is: itthon tartani a fiatalokat - mutatott rá.

A képzési szerződés ünnepélyes aláírása után bemutatták a legmodernebb technológiával felszerelt Bosch-tanműhelyeket, majd a nyílt napon játékos formában ismerkedhettek meg a fiatalok a legmodernebb eszközökkel és technológiákkal.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!