Ugrás a tartalomra

Forrás érkezett a várfejlesztésre, de nem az igényelt pluszköltség

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. február 07. hétfő 15:15
Mintegy 4,1 milliárd forintos összeg érkezett meg a Diósgyőri vár rekonstruálásának folytatására. Ez az összeg azonban nem az a közel 2 milliárd, amire a vártornyok decemberben feltárt statikai problémája miatt van szükség a munka befejezéséhez, arra még mindig vár a város.

A Diósgyőri vár rekonstrukciója több mint 10 milliárd forintba kerül a 2017-18-ban elfogadott engedélyes tervek alapján. Ez a támogatási összeg ütemezve érkezik meg a beruházó Miskolc városához, a 2022-es részösszeg – mintegy 4,1 milliárd forint – mostantól rendelkezésre áll.

Fotók: Horváth Csongor

Mint Miklós Viktor, a polgármesteri hivatal pályázati főosztályának vezetője elmondta, ez a támogatói okiratban és a vár fejlesztésére vonatkozó kormányhatározatban leírt összeghez tartozik, ami ennél fogva a már megítélt támogatás része.

„Hosszú egyeztetések eredményeképpen még időben megkapjuk ezt a közel 4 milliárd forintos összeget, ami nem a tornyok megerősítésére szánt pluszforrás” – hangsúlyozta a szakember. Hozzátette, hogy a kormány részéről szóbeli ígéret érkezett – ezt a tervek szerint hivatalos kormányhatározat követi február végén – az igényelt pluszforrás biztosítására vonatkozóan.

A pályázati főosztály vezetője azt is megosztotta, hogy a mintegy 2 milliárd forintos pluszköltség – az ígéret szerint – a 2023-as költségvetés terhére érkezhet meg, ami azt jelenti, hogy az összeget is csak jövőre biztosítja a kormány.

Ez akár még problémás is lehetne, hiszen a tornyok statikai megerősítése nélkül bizonyos munkafolyamatok folytatása kivitelezhetetlen. Éppen ezért 2023-ig várni a szükséges többletforrásra megakasztaná a munkát. „Jelen pillanatban azzal a forrással kell gazdálkodni, ami rendelkezésünkre áll. Módosítjuk a vállalkozási szerződést és a fizetési ütemezést, majd remélhetőleg 2023-ban megkapjuk a pluszforrást, mi pedig akadálymentesen haladhatunk a vár fejlesztésével” – összegezte a jelenlegi helyzetet Miklós Viktor.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!