Ugrás a tartalomra

A francia zeneművészetnek hódolnak

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. október 05. szombat 11:00
Október 21-én, hétfőn este héttől a miskolci szimfonikusok koncertjén Debussy Kis szvitje mellett Ravel G-dúr zongoraversenye és Bizet-Scsedrin Carmen-szvitje is felcsendül majd a Művészetek Házában.
Palojtay János Fotó: mso

A Miskolci Szimfonikus Zenekar Maestro bérleteseinek szóló második hangversenye hódolat a francia zeneművészet, hagyományok és színikultúra előtt. Ravel összetéveszthetetlenül egyéni zenekari „palettával” büszkélkedhetett: tanú rá a G-dúr zongoraverseny is. Saját bevallása szerint Mozart és Saint-Saëns versenyműveinek szellemében komponálta „vidám és csillogó” darabját, melybe olykor baszk dallamemlékek és jazz-impulzusok is belevegyültek.

Az idősebb kortárs Debussy Kis szvitje négykezes zongoradarabnak készült, zenekari hangszerelése üde lendületével, könnyed eleganciájával fog meg. A XIX. század „örökzöldjei” közé tartozik a Carmen operamuzsikája, melynek nyomán R. Scsedrin orosz komponista vonósokra és ütőkre hangszerelte meg saját, eredetileg balettzenének készült átiratát. 

A szimfonikusok két fiatal vendége az október 21-ei koncerten a Németországban élő Mészáros György és a budapesti Palojtay János.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!