Ugrás a tartalomra

Fürdőbejárással indult a szezon az ötcsillagos Ellipsum élményfürdőben

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. május 06. hétfő 17:43
A szabadtéri strandszezon hagyományosan május végén kezdődik, azonban a korábban érkező nyár már most becsalogatja a fürödni vágyókat a strandokra.
Elindult a strandszezon. Fotók: Osztie Tibor

Egyre többen látogatják a most már teljes kapacitással működő Ellipsumot is, így mondhatjuk, hogy az idei strandszezon elindult, a megnyitása inkább szimbolikus. Ezt alátámasztotta a hétfői fürdőbejáráson Szopkó Tibor alpolgármester és a Miskolci Fürdők ügyvezetője, Németh Judit is, akiktől megtudtuk, hogy hétvégeken és a munkaszüneti napokon máris érezhetően sok a vendég.

A legismertebb Barlangfürdőben már nem egyszer kellett kitenni a megtelt táblát is. Az Ellipsumnak ugyan még nincsen olyan ismertsége és jó híre, mint a Barlangfürdőnek, meglehetősen hányatott sorsa volt korábban a műszaki problémák, garanciális javítások, aztán a covid-járvány, majd az energiaválság miatt, de jó esélye van a jövőben a felzárkózásra, hiszen a fürdőkomplexum mindent olyan szolgáltatást nyújtani tud, ami ma egy korszerű fürdőtől elvárható. Erről magunk is meggyőződhettünk, ahogy azt is láttuk, ahogyan egy hétfői napon is szinte folyamatosan érkeztek a vendégek a pénztárhoz. 

– Kifejezetten azért szerveztük ide ezt a szezonnyitó bejárást, mert egyrészt érzékeljük a növekvő forgalmat, másrészt ezzel is szeretnénk ráirányítani a figyelmet a miskolci fürdőzési lehetőségekre, benne az Ellipsummal. A turisták és a helyi lakosok felé is jelezzük, most már lehet jönni fürdőzni Miskolcra – mondta Szopkó Tibor alpolgármester.

Emlékeztetett, az elmúlt öt évet számos nehézség jellemezte, a járvány alatt például szó szerint megállt az élet, és ez leginkább a turisztikai szektort sújtotta. Az Ellipsum ilyen szempontból a legrosszabb időszakban készült el. A világjárvány és az energiaválság mellett műszaki problémákkal is szembesült az üzemeltető Miskolci Fürdők Kft., és a tulajdonos önkormányzat.

Persze, a „puding próbája az evés”, sok hiba csak használat közben derülhetett ki. Ezeket meg kellett oldani. Szerencsére garanciális hibákról volt szó, amelyeket a kivitelezőnek kellett saját költségén kijavítania, ezek nem terhelték a város költségvetését. 

– Most már teljes gőzzel üzemel az Ellipsum is, éppen időben, hiszen most kezdődik az idei fürdőszezon. A turisztikai-vendéglátó szektor is túl van a mélyponton, olyannyira, hogy már az előző évi miskolci turisztikai számok is kezdték felülmúlni a korábbi, 2019-es év csúcs számait. A forgalom alakulását látva, jó eséllyel indul a 2024-es szezon is a városban – ismertette az alpolgármester.

Hozzátette, számos lehetőség van Miskolcon, hogy a fürdőzni vágyók megtalálják a nekik legmegfelelőbbet, a Selyemréti Fürdőtől a Barlangfürdőig, amely kínálatba most bekapcsolódik az Ellipsum is. 

– Miskolc a fürdők és a turizmus városa. Ez látszik a turisztikai mérőszámokon is. Az, hogy ötcsillagos minősítést kapott az Ellipsum az élményfürdő kategóriában, reményeink szerint tovább fogja erősíteni a fürdők tekintetében egyébként is nagyon jó pozícióban lévő miskolci turizmust, amely 2023-ban már jelentősen növekvő számú vendégéjszakával büszkélkedhetett, elértük a 430 ezret – tudtuk meg Szopkó Tibortól. 

Németh Judit, a Miskolci Fürdők Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy a vendégek száma folyamatosan növekszik, és nemcsak a magyarok kedvelik a miskolci fürdőket, hanem megjelentek a külföldi, elsősorban a szlovák és lengyel turisták is. Akik elsődleges célpontja ma még a Barlangfürdő, de igyekszenek átcsábítani őket az Ellipsumba is, ebből a célból marketing kampányokat is bevetnek majd. Ezt az alpolgármester is megerősítette. A nyitás előtt még számos teendő várt a fürdő dolgozóira, elsősorban a szabadtéri részeken, de most már teljes kínálattal várják a fürdőzőket az ötcsillagos Ellipsumba.

A bejáráson elhangzott, hogy az utóbbi években számos akadály gördült az idegenforgalom elé, de a nehézségeken túl van az iparág és lassan szárnyra kap a miskolci turizmus. A strandok iránt már most nagy az érdeklődés. 

– Most, hogy már folyamatosan jó idő van, a hétvégi látogatottság jelentősen megnövekedett és sokan választják azt a lehetőséget is, hogy hétköznap délutánonként, munkaidő után, eljöjjenek néhány órára kikapcsolódni – tudtuk meg az igazgatótól, aki kiemelte: „Nem szabad elfelejtenünk, hogy nekünk tavaly decemberben, szezonon kívül kellett egy új fürdőnyitást rendeznünk, amikor elkészültek a garanciális javítási munkák.” 

Arra is rámutatott, komoly probléma, hogy a fürdőnek nincs saját kútja, ezért a vizet a Barlangfürdőtől vezették az Ellipsumba, amit távhővel melegítenek. Ez az energiaválság hónapjaiban megoldhatatlan feladat elé állította a Miskolci Fürdők Kft. és a város vezetését, ezért döntöttek akkor a bezárás mellett. Tervben van, hogy egy saját kutat fúrjanak az Ellipsumhoz, mert anélkül rendkívüli kihívás a fürdő gazdaságos működtetése. 

Németh Judit megjegyezte, a korábbi városvezetés már fúratott egy kutat, amit azonban visszatömedékeltek. A tervezett új kút egy optimálisabb helyen valósulhat meg, amint a feltételek adottak lesznek. 

A jó idő beköszöntével egyre többen keresik fel a Miskolci Fürdőket. Ott jártunkkor – hétfőn nap közben – is folyamatosan érkeztek a csobbanni vágyók, köztük volt Mirczik László és családja. Lászlótól megtudtuk, ők Miskolctapolcán laknak és végigkövették az Ellipsum építését és a későbbi felújítási munkákat is. 

– Nagy izgalommal vártuk a nyitást, mert be lett harangozva, hogy európai szintű attrakciók lesznek. Én itt dolgozom Miskolctapolcán az egyik panzióban, és találkozom gyakran vendégvéleményekkel is, amelyek egyre jobbak az itteni szolgáltatásokról. Kezdik megszeretni ezt a fürdőt. Kár, hogy sok időre kiesett, be volt zárva, ez negatívan hatott, mindenesetre most már, ha folyamatosan nyitva lesz, bizonyosan többször eljövünk majd – mondta.

László szeretné, ha Miskolcon is lehetőség lenne arra, hogy a helyi lakosok, különösen a nyugdíjasok, kapjanak valamennyi kedvezményt a jegyárakból. Ez is minden bizonnyal növelné a látogatottságot. 

László fia, Mirczik Bálint szerint szép a fürdő parkja, szépek a növények, a kinti részek különösen kellemesek. Mosolyogva mondja, hogy ha messziről nézzük az épületet, akkor van egy kis magtár jellege, elsőre talán nem szép, de ha az ember bejön, akkor már jó. Ő Londonból látogatott haza a külföldi feleségével, akinek szintén tetszik a fürdő. 

Kálmán Lászlóné az unokájával érkezett Veresegyházáról vasárnap Miskolcra, egy háromnapos kikapcsolódásra. Elmondta, kedvelik Miskolcot, Miskolctapolcát, nem először kirándulnak itt. Az Ellipsumról olvastak az interneten, ezért eljöttek kipróbálni. Amit eddig láttak, az tetszik nekik. Egy dolgot jegyeztek meg, amin lehetne még javítani, tekintettel a már sem nem kicsi, de még nem is nagy gyerekekre. Ez pedig az, hogy a kisebbeknek vannak szuper attrakciók, vízi játszóterek, élményelemek, és a 120 centiméter fölöttieknek is, például a csúszdák, de a kettő között is jó lenne még valamilyen lehetőséget kialakítani a bátrabb kicsiknek. 

– Gyönyörű hely Miskolctapolca, de sokkal több idő kellene, hogy mindent felfedezzünk benne – tette hozzá.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!