Ugrás a tartalomra

Gasztrokalanddal egybekötött könyvbemutató és várlátogatás

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. május 19. vasárnap 17:05
A középkorba repítették vissza azokat a látogatókat, akik a Diósgyőri vár gasztrokalandjára jelentkeztek szombaton. Most nemcsak tárlatvezetés volt, hanem középkori étkek vacsorája és egy ehhez kapcsolódó könyvnek a bemutatása.
Képgaléria! Fotó: Orosz Ila

A gasztronómiai időutazás szombat este Lovász Emese régész könyvbemutatójával kezdődött. A kötet úttörő vállalkozás, hiánypótló mű; a középkori gasztronómiáról ilyen átfogó – receptekkel gazdagított – összefoglaló még nem született. Olyan válogatást készített, amelyből össze lehet állítani egy kisebb lakomát: a húsételek és a mártások mellett vannak „desszertek”, de szerepel benne a kenyér és a zsemle sütése is. Minden receptet kipróbált és megfőzött, így garantáltan fogyasztható és a mai kor ízlésének is megfelelő leírást kap az érdeklődő.

A könyvbemutató után a gyerekek pogácsát és diót eszegethettek, míg a felnőtt vendégek a Bűdi borászat kóstolóján vehettek részt. Ezt követte a rendhagyó tárlatvezetés a palota felső termeiben, ahol a vár népe mesélt részegesekről és bornemisszákról, a hegy levének élvezetéről. A vacsorát a borozóban költötték el a vendégek, akik arany csirkét ettek mentás zöldborsókrémmel, valamint Mátyás király kedvencével, a tejszínes tormamártással és friss cipóval. Mindehhez társult a középkori híres-neves fűszeres almás pite és természetesen történetek a középkori étkezésekről a menü mellé.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!