Ugrás a tartalomra

A gönci barackért Dunántúlról is eljönnek

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. július 13. szombat 10:58
Idén korábban kezdődött és tovább tarthat a kajszibarack szezonja a melegebb időjárás miatt.
Az előző évekhez képest jobban alakult a termés. Fotó: Pixabay

Összességében a tavalyi termés duplájára és hosszú szezonra számítanak a termelők. A gazdák átlagosan 16-18 ezer tonna gyümölcsöt várnak – adta hírül az MTI, Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán közzétett videója alapján.

A miniszter szerint az idei évben a klímaváltozás hatására korábban, május második felében megkezdődött a korai fajták betakarítása. Ezt érdeklődésünkre egy helyi gönci termelő is megerősítette, aki elmondta, hogy a jelenlegi korábbi érés a január, február, márciusi időjárásnak köszönhető. Továbbá hogy a barackfajták másképpen reagálnak a klímaváltozásra, ami a kártevők támadására is hatással van.

- Az előző évekhez képest azért alakult jobban az idei termés, mert nem fagyott meg. Most ideális a fákon a gyümölcsök mennyisége. A mi gazdaságunkban a terméshozam - fajtától és termesztési módtól függően 10 és 20 tonna között lesz hektáronként. A klasszikus gönci és ceglédi fajtákat a mai napig nagyon keresik, mert különleges az íze, és egyre kevesebb helyen termesztik – nyilatkozta a Miskolci Naplónak Molnár Zoltán kertészmérnök, növényorvos, a Molnár családi gazdaság vezetője.

- Nekünk azonban ez a fő profilunk. Új ültetvényeink vannak, és az egész országból jönnek hozzánk a vásárlóink, ezért nem kellett árat emelnünk. Akár még a Dunántúlról is ideutaznak két láda gönci barackért, mert nem kapják meg máshol. Étkezési célra, lekvárüzemeknek és feldolgozóiparnak szeszipari alapanyagként is termesztünk barackot. Mindegyik más fajtát igényel. A piacra 80 százalékos szedési érettségben szüretelünk – fűzte hozzá.

- Borsod-Abaúj-Zemplénben a gönci kajszibarack általában július közepén érik. Azonban idén minden fajta két héttel korábban beért, és a virágzás is egy hónappal hamarabb volt a megszokottnál. Erre senki sem számított, de alkalmazkodnunk kell a változásokhoz. Így

felborult az éves ritmusunk, viszont a vásárlóink hamarabb juthattak hozzá a gyümölcshöz

– emelte ki.

Hozzátette, a fajta és az ültetvény megválasztásán, illetve a talaj menti fagyvédelmen sok múlik. Bár az állandó hideg északi áramlás ellen semmilyen védelem nincs.

Beszámolt róla, hogy időnként kiszorulnak a termesztésből fajták. Annak függvényében döntenek fajtaváltás mellett, hogy azok mennyire bírják az időjárási viszontagságokat. Azonban a csere évek hosszú sora alatt történik meg.

Példaként említette a magyar fajtákat, amelyeket egyre nagyobb mértékben spanyolra, olaszra és franciára cserélnek ki a gazdák. Ugyanis ezek gyümölcsei általában intenzívebb gyümölcsszínűek, vagy keményebb húsúak és alakjukban is eltérőek. Esetleg más időben, a szűk szezonon kívül, hamarabb érnek, amivel piaci előnyhöz lehet jutni. Tudatta, hogy húsz éve körülbelül 15 fajtát ismert a szakma, ma a tízszeresét.

További hírek

Olvasnivaló