Ugrás a tartalomra

Gördülékenyebb közlekedés, tehermentesített belváros - lezárták a Thököly-híd felújítását célzó projektet

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. december 18. hétfő 16:02
Megindult a forgalom a felújított Thököly utcai Szinva-hídon, így befejezettnek tekinthető a Kiss Ernő utca, valamint a Thököly Imre utca és a Hidegsor felújítása és kiszélesítése. A beruházás a DAM és a DIGÉP iparterületek térségében valósult meg. A fejlesztéssel javult az Avas és az iparterületek közúti kapcsolata is.
Fotók: Osztie Tibor

Péntek óta ismét autózható a felújított Thököly utcai Szinva-hídon, ahol a munkákat tavasszal kezdték meg. A Kiss Ernő út Wesselényi Miklós és Damjanich János utca közötti szakaszát, továbbá a Thököly utca Kiss Ernő út és Vászonfehérítő utca közötti szakaszt fejlesztették a Szinva-híd kiszélesítésével. Emellett buszöblöket építettek ki, felújították a járdákat és a közvilágítást, és újak a forgalomirányítási eszközök. A projektnek köszönhetően biztonságosabbá vált a gyalogosközlekedés is.

A „Kiss Ernő utca felújítása, valamint a Thököly Imre utca és a Hideg sor felújítása és kiszélesítése” című TOP-projekt részeként projektzáró rendezvényt tartottak hétfőn a városháza Dísztermében. Az eseményen Szopkó Tibor (Velünk a Város, Momentum) összegzett. Az alpolgármester kiemelt jelentőségűnek nevezte a projektet, amivel egyébként régóta adós volt a város. Úgy fogalmazott, a híd egy "érszűkület" volt a város közlekedésében, az északi és a déli tehermentesítő között. Ezt azonban most sikerült megszüntetni, így már rövidtávon is pozitív változást érzékelhetnek az autósok.

- Jó irány volt, hogy megmentettük a projektet - mondta, hangsúlyozva, hogy magas színvonalon és időben elkészült a kivitelező. - Ez a rész bruttó 560 millió forintba került, ez az Európai Uniótól származó közpénz, aminek minden forintja a lehető legjobb helyre került. Bízom abban, hogy a további uniós források felhasználásával folytatni tudjuk a közlekedés fejlesztését szolgáló elképzeléseket.

Simon Gábor (Velünk a Város, MSZP), a terület önkormányzati képviselője arról szólt, hogy a beruházás érinti a DAM és a DIGÉP iparterületeit is, így sok kamion halad át az egyébként is forgalmas útszakaszon.

Méltatta a kivitelezőként dolgozó miskolci vállalkozás munkáját, azt mondta, hogy gyorsan oldották meg a nehéz műszaki problémákat, és ebben komoly szerep hárult a polgármesteri hivatal pályázati főosztályára is. A közbeszerzési eljárás során több mint hatszáz tisztázandó műszaki kérdés érkezett.

- Minden miskolci városlakónak öröm, hogy megújult az útszakasz. Az itt található Szinva-híd valóban egy trombózis volt a város úthálózatában, működési zavarokat okozott, sőt hamar eljuthatott volna odáig a helyzet, hogy a híd rossz állapota miatt súlykorlátozást kell bevezetni. Ez szerencsére nem történt meg, remélem, most már több évtizedig szolgálni fogja a közlekedőket - mondta.

Miklós Viktor, a polgármesteri hivatal pályázati főosztályának vezetője ismertette, örömmel jelentette be, hogy az utolsó projektet is le tudják zárni. A teljes beruházás összértéke az 1,3 milliárd forintot is meghaladta. Elmondta, a szélesítéssel plusz egy kanyarodó sávot kapott a hídnál a Kiss Ernő utca, magát a hidat pedig négysávosra is tudják majd szélesíteni.

A projekt 100 százalékos támogatással, az Európai Unió és a Magyar Állam hozzájárulásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. A támogatás összege mintegy 1,3 milliárd forint volt.

(A külső képünk múlt pénteken, a Szinva-híd újranyitása előtt készült. Fotó: Mocsári László)

Olvasnivaló