Ugrás a tartalomra

Grafikák a koncentrációs tábor tapasztalatáról

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. szeptember 13. péntek 21:12
Robert O. Fisch holokauszttúlélő művész és orvos alkotásaiból nyílt kiállítás a Zenepalotában.
Ars Sacra: Sárga csillag fénye c. kiállítás megnyitója - Juhász Ákos képgalériája

A Sárga Csillag fénye címmel érkezett kiállítás a II. Miskolci Ars Sacra Fesztiválra, amelyet a rendezvénysorozat első napján, szeptember 13-án délután nyitott meg Ternyák Csaba egri érsek a Zenepalota aulájában, a holokauszt 80. évfordulójához kapcsolódva. Robert O. Fisch (1925–2022), híres orvos és művész az Egri Főegyházmegyének ajánlotta fel az általa írt elmélkedéseivel azonos című kiállítási anyagát. A tárlat a náci koncentrációs táborokban szerzett tapasztalatait jeleníti meg kifejező grafikái és prózája révén. 

Okuljunk a múltból!

„Könyvemben nem a gyűlölet szörnyűségéről, hanem a minden időt túlélő szeretet szépségéről szeretnék szólni. Célja, hogy a borzalmakat megismerve okuljunk, hogy a jövőben elkerülhessük a hasonló tragédiákat és tudjunk emberségesek maradni minden körülmény között” – írja könyve bevezetőjében a szerző. 

„Robert O. Fisch barátomat harminc éve ismertem meg a püspöki konferencia titkáraként, amikor meglátogatott, hogy segítsek neki, hogy megjelenhessen A Sárga Csillag fénye – A Holocaustból fakadó szeretet tanulsága című könyve. Az alcíme beszédes, ami arra utal, hogy az Isten és a vele együttműködő ember a rosszból is képes valami jót kihozni” – osztotta meg köszöntőjében Ternyák Csaba egri érsek.  

Ternyák Csaba Egri érsek mutatja A Sárga Csillag fénye című könyvet / Fotók: Juhász Ákos

„A könyvhöz készült grafikák eredetijét azért adta az egyházmegyének, hogy megmutassuk az iskoláinkban tanuló diákoknak. Úgyhogy ez a tizenkettedik olyan tárlat, amely oktatási intézményben nyílik belőle. Azért is fontos ez, mert az antiszemitizmus újra terjedőben van a világban” – tette hozzá. 

Emléküket őrzi a szeretet

„Minden egyes túlélőnek és generációnak, amely magában hordozza a holokauszt borzalmát, megvan a saját története. Ahogy hallhattuk Robert O. Fischnek is. Az egyik kiállított táblán olvastam, hogy elpusztította őket a gyűlölet, emléküket őrzi a szeretet” – emelte ki köszöntőjében Markovics Zsolt, a Miskolci Zsidó Hitközség főrabbija. 

Markovics Zsolt, a Miskolci Zsidó Hitközség főrabbija

„Nyolcvan éve tesszük fel a kérdést: miért? Talán nyolc évtized távlatából ki kell mondanunk azt, hogy a miértekre soha nem lesz jó válasz. De akkor mégis hogyan tovább? Talán úgy, ahogy azt az Egri Főegyházmegye teszi. A kiállítással azt lehet elültetni minden szívben, hogy noha az igazság békét teremt, az igazságtalanság békétlenséget. Mit is kívánhatnék tehát mást a 133. zsoltár nyomán, mint, hogy mily szép, ha a testvérek egyetértésben, békében és szeretetben vannak együtt” – utalt ezzel a főrabbi a fesztivál idei mottójára is: Az Igazság békét teremt! (Iz.32,17)

Személyes szenvedéstörténet

„Az alkotó a koncentrációs táborból testileg teljesen megtörve érkezett haza, de szenvedései ellenére meg tudott bocsátani. A gyötrelmek feldolgozásában az alkotás folyamata is segítette” – mondta művészi útmutatásában Máger Ágnes festőművész, Miskolc díszpolgára, a II. Miskolci Ars Sacra Fesztivál művészeti programjának szervezője. 

Máger Ágnes festőművész is méltatta a kiállítást

„A kiállított műveken szöveg és grafika egymás mellett vannak, kiegészítik egymást. Az orvos-művész pontosan tudja használni a grafikai rajzot és színbeli eszközöket mondanivalója kifejezésére érdekében. Leírásaiból pedig egy humanista gondolkodót ismerhetünk meg, aki személyes szenvedéstörténetet jelenít meg” – ismertette. 

A megnyitón zenei játékkal közreműködött a Szent Ferenc Kórus, a Cardinal Mindszenty Kórus és a Cantus Agriensis Kórus. Vezényelt: Gergely Péter Pál, Pro Ube-díjas karnagy. A kiállítás berendezésében Köves-Kárai Petra művészettörténész, az Egri Érseki Palota múzeumának munkatársa segédkezett. Konferált: Czikora Ágnes, a BluePixel Kommunikációs és Produkciós Iroda ügyvezető igazgatója. 

A kiállításon

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!