Ugrás a tartalomra

Zsidóház és kóser étterem nyílik

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. szeptember 09. hétfő 10:21
A Zsinagógák Hete országos programsorozat keretében nyitják meg a miskolci vallási közösségi épületet.
Izrael Állam vallásügyi minisztere is megtekintette az új Zsidóházat / Fotó: magánarchívum

Változatos kulturális programokkal, koncertekkel, kiállításokkal és vallási eseményekkel várják az érdeklődőket országszerte a Zsinagógák Hetére, szeptember 18. és október 7. között – közölte a tematikus hetet szervező Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) az MTI-vel.

A programsorozat a vidéki helyszínek közül a mádi zsinagógában, a Sárközy Quartett koncertjével indul szeptember 19-én, csütörtökön 17 órától. A formáció vezetője, Sárközy Lajos, hazánk legfiatalabb Liszt Ferenc-díjas hegedűművésze, aki egy 300 éves hegedűn játszik majd. A zenekar műsorában a legnagyobb közönségkedvencek szerepelnek: Liszt Ferenctől, Brahmson és Kodályon át, a magyar és a zsidó dallamvilágon keresztül, egészen a legnépszerűbb filmzenékig - tudtuk meg a programsorozat sajtóanyagából. 

A rendezvénysorozat fókusza szeptember 23-án, hétfőn, 17 órától Miskolcra helyeződik át, ugyanis megnyitják a Zsidóházat a Kazinczy Ferenc utca 12. szám alatt, ami az EMIH-hez tartozó helyi vallási csoport közösségi épülete lesz. Itt egy kóser éttermet is kialakítottak. Az ünnepélyes átadást kiállításmegnyitóval egybekötve rendezik meg. A rabbi édesapjának, Moshe Braun festőművésznek nyílik tárlata a helyszínen, Magyarordszágon eddig még nem látott olajfestményeiből.

– Valódi mérföldkőhöz érkezik a Braun Ábrahám rabbi és a felesége, Judit rebecen által vezetett miskolci közösség – méghozzá Zsidóház formájában! Mostantól itt ünnepelhetnek, imádkozhatnak együtt, tarthatnak összejöveteleket, gyermekprogramokat, vagy éppen rendezhetnek kiállítást – olvasható a Zsinagógák Hetét hirdető zsidoprogramok.hu oldalon.

Az eseményhez kapcsolódóan a Zsidóház Miskolc közösségi oldalán hírt adtak arról, hogy augusztus elején városunkba látogatott Michael Malkieli, Izrael Állam vallásügyi minisztere, aki megtekintette a hamarosan megnyíló Zsidóházat, a régi zsinagógát és a nemrég felújított mikvét, a rituális fürdőt. A látogatáson részt vett Keszler Gábor, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) elnöke, Oirechman Shmuel rabbi, a MAOIH főtitkára, valamint Deutsch Miklós, a Miskolci Zsidó Hitközség elnöke is, amely a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségéhez (MAZSIHISZ) tartozik.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!