Ugrás a tartalomra

Gyors puszi és indulás – már használható a város első K+R parkolója

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. szeptember 08. szerda 11:48
K+R – vagyis Kiss & Ride – a neve annak a tengerentúlon jól bevált parkolási módszernek, mellyel a szülők rövid autós megállását segítik az oktatási intézmények előtt.

„Gyors puszi és indulás”-t jelent a magyar megfelelő, ami nemcsak meggyorsítja, de biztonságosabbá is teszi a tanulók iskola előtti kiszállását a gépkocsikból.

Fotó: Mocsári László

Az első ilyen miskolci K+R parkoló a Dayka Gábor utcán készült el – ez a belváros egyik legforgalmasabb közlekedési gócpontja a reggeli órákban, ahol pár méteren belül két iskola is található.

Cél, hogy az iskola melletti reggeli forgalmat a „gyermekszállítós” csúcsidőben keretek közzé foglalja és a jelenlegi gyakorlatot megszüntetve, moderált körülmények közé szorítsa.

A Kossuth Lajos Gimnázium előtti parkoló szakaszon már elkészült annak a területnek a kialakítása, amelyen megállva a szülő gondoskodhat a tanuló biztonságos és gyors kiszállásáról.

Szerda reggeltől működik az új parkolási rendszer az iskolánál, így reggel 7 és 8 óra között 4+1 parkolóhelyet zárnak le az intézmény előtt erre a célra, bójával elkülönítve, KRESZ táblával jelölve.

A szülő ide megállva, lehetőség szerint az autóból nem kiszállva, azt nem leállítva kiteszi gyermekét, majd tovább halad.

Korábban ez szabályozatlan volt és balesetveszélyes, mivel gyakorta a sáv közepén álltak meg a járművekkel mindkét irányban, a gyerekek pedig átszaladtak az úttesten.

 
A kiszállásra kijelölt területet a Kossuth Lajos Gimnázium letérkövezte, így a tanulók időjárástól függetlenül, száraz, tiszta talajra lépnek ki az autóból, közvetlenül az intézmény elé.
 
A miskolci önkormányzat városszerte tovább terjesztené a jó gyakorlatot – ami a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottságával szoros együttműködésben valósul meg –, így remélhetőleg hamarosan egyre több intézmény előtt alakul ki a gyors és biztonságos iskolába járást segítő K+R parkoló.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!