Ugrás a tartalomra

Gyűlnek az adományok, biztonságosabb lesz a majorság

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. január 20. hétfő 18:54
Épül az új istálló és az új karám a Baráthegyi Majorságban. Biztató az is, hogy csaknem teljes mértékben pótolni tudják az elvesztett kecskeállományt, és egy új alpaka is beköltözhet hozzájuk. A Szimbiózis Alapítvány több mint két millió forintot kapott már magányszemélyektől és cégektől, a kutyatámadások után azonban legalább négy-öt milliót fog felemészteni a károk enyhítése.

Az elmúlt hetekben nagy felháborodást, heves érzelmeket és sokszor sarkos véleményeket váltott ki a miskolciak körében, hogy többször támadtak kutyák a majorság állataira. Volt, aki az ebek azonnali kilövését követelte, mások az állatok gazdáit tették felelőssé amiatt, hogy nem megfelelően tartották a kutyákat, akik agressziójukat gyilkolással „vezették” le.

Próbálják pótolni az állatállományt

A támadások mérlege: negyvennégy kecskéből huszonkettőt veszítettek el, a brutális vérengzésben azonban a terápiás alpakák és vemhes kecskék is megsérültek. A majorságot működtető Szimbiózis Alapítvány kára több millió forintra rúg. Szerencsére azonban nemcsak a felháborodás, a tiltakozás, de a segítő szándék is nagy volt a helyiekben.

Fotó: Juhász Ákos

– Eddig mintegy 2 millió 312 ezer forint felajánlás érkezett hozzánk – mutatja a támogatók listáját és az összegeket az alapítvány elnöke hétfőn. Jakubinyi László elmondja, különösen meghatotta az egyik adakozó „Közlemény” rovatban feltüntetett mondata: „csak ennyit tudok adni, de ezt jó szívvel teszem”. Kétezer forintot utalt át a hölgy. Megtudjuk, magánszemélyek mellett cégek is támogatják az alapítványt, az egyik miskolci vállalkozástól például vaskaput és faanyagot kaptak.

Természetesen az alapítvány is azonnal megmozgatott minden követ, hogy visszaálljon az élet a régi kerékvágásba. Felvették a kapcsolatot egy alpesi kecskéket tenyésztő fiatal gazdapárral, és lekötöttek náluk húsz kecskét – tizenkettő gödölyét és nyolc anyakecskét –, összességben több mint 1,3 millió forint értékben.

– Ez a tenyészet azonban nem fogja teljes mértékben pótolni az elvesztett huszonkét kecskénket, hiszen azok nagy része anyaállat volt. De most ez van; olyan kecskét, ami kimondottan tejet ad, nagyon nehéz szerezni – mondja Jakubinyi László, hozzátéve: az új állatok várhatóan február elején érkeznek meg hozzájuk.

Építkeznek is

Az építkezés is gőzerővel tart, a majorságban már áll az istálló vázszerkezete. Az alapítványi elnök sorolja: ahhoz, hogy a kerítés biztonságos legyen, 400 ezer forintért vásároltak vasat, a hegesztett háló 115 ezer forint volt, és betonoszlopokat is beszereztek. A kerítés körülbelül fél millió forintba fog kerülni, téglát 1 millióért rendeltek az új istállóhoz, a tetőszerkezet pedig további 400 ezer forintot emészt fel. Az alpakákat dupla kerítéssel védik majd.

Jakubinyi Lászlótól megtudjuk, az Agrárminisztérium egy millió forinttal támogatja a fajtatiszta állatok pótlását. Az egyik bank pedig – ami korábban az alpakák megvásárlásában működött közre – jelezte, hogy igyekeznek egy nőstény állatot szerezni a műtött csődör mellé.

– Eddig mintegy 3 millió forintot költöttünk el, a vége valahol 4-5 millió körül lesz. Az a legfontosabb, hogy biztonságosabb és minőségibb körülményeket tudjunk biztosítani az állataink számára – emeli ki az elnök.

Megvannak az agresszor kutyák (?)

Jakubinyi László arról is tájékoztatott minket, hogy beazonosították és gazdájától „kiemelték” az egyik támadó kutyát, erről hivatalos értesítést is kapott. Egy ebet pedig ők maguk fogtak meg.

– Néhány napja először a kecskéknél próbálkozott ez a kutya, utána a baromfiudvarnak ment neki. Bekergettük a fejőházba, értesítettük a rendőrséget és az állategészségügyi telepet, a kutyát befogták, majd elvitték. Úgy tudjuk, hogy állatorvosi megfigyelés alatt áll – tette hozzá.

Megkerestük a Miskolci Állategészségügyi Telepet is, amelynek vezetője érdeklődésünkre elmondta, két kutyát fogtak be a majorság területéről, ők most náluk vannak. Görcsösné Szegedy Eszter emlékeztetett: az első befogás még karácsony előtt történt, akkor visszaadták a gazdájának az ebet, hiszen oltott volt, chippel ellátott, és a jogszabályok is ezt írták elő. Január 12-én azonban már a gazdája adta be hatósági megfigyelésre. A másik kutyát január 14-én fogták be.

– A két kutya egészséges, abszolút barátságosak. A hatósági megfigyelés 14 napig tart, ez idő alatt megfigyeljük a viselkedésüket, de a sorsukról az állatorvos, illetve a nyomozóhatóság fog rendelkezni. Hogy azokat a kutyákat sikerült-e befogni, amelyek elkövették a támadásokat...? Erről nem tudok érdemben nyilatkozni – tette hozzá.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!