Ugrás a tartalomra

Hallássérültként is teljes életet él

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. december 07. hétfő 23:04
Miskolc főépítésze arra biztatja hallássérült sorstársait, hogy mindenképpen próbáljanak meg beilleszkedni a társadalomba. 
Szunyogh László, Miskolc főépítésze a fejlesztés előtt álló Avas Szállót mutatja meg munkatársunknak. Fotó: MiNap-archív/Juhász Ákos


Szunyogh László tervező-építész 2019 decembere óta Miskolc város főépítésze. A lokálpatrióta építészmérnök teljes életet él azzal együtt is, hogy gyermekkora óta hallássérült. Abban, hogy fogyatékossága mellett, vagy annak ellenére is sikeres ember lett és jelenleg a helyén van kulcsszerepet játszik édesanyja.

- Édesanyám mindent elkövetett annak érdekében, hogy fia teljes ember lehessen, és ezt olyan sikeresen csinálta, hogy jómagam csak kamasz koromban szembesültem először azzal, hogy hátrányai is vannak annak, hogy ha valaki hallássérült – meséli Szunyogh László.

A szülők utánajárásának köszönhetően iskoláit az ép diákok között végezte, nem pedig nagyothallók iskolájában. Szunyogh László szerint ez a fajta integrált oktatás nemcsak neki, de osztálytársai számára is hasznos volt.

- Az osztályban én voltam a nagyothalló, de volt egy szívbeteg kislány, és az évfolyamon volt még egy paralízises fiú is, akivel jó barátságban voltam. Mi a többiekkel együtt tanultunk, együtt töltöttük az időt a szünetekben és visszaemlékezve az ép társaimnak teljesen természetes volt így az, hogy alkalmazkodtunk egymáshoz, nem kuriózumként néztek arra, aki más. Ez jó volt az épeknek, és a fogyatékosoknak is – hangsúlyozta a főépítész, aki kiemelte: édesanyja mellett hálás még iskolai tanárainak és a logopédusoknak is, akik rengeteget foglalkoztak vele.

Fotó: MiNap-archív/Mocsári László


Nem befolyásolta

Mint mondja, pályaválasztását sem különösebben befolyásolta az, hogy hallássérült, hiszen szülei és tanárai azt sulykolták: igyekezzen úgy élni az életét, mint bárki más. Általános iskolás korától épületekkel szeretett volna foglalkozni, azt pedig, hogy építészmérnök lesz, a Földes Ferenc Gimnáziumban dőlt el. Az elmúlt évtizedekben szakmáján belül tervezőként, építészként és megyei főépítészként is kipróbálta magát. Miskolc város főépítészként úgy érzi, hogy a helyén van, hiszen most a városáért dolgozhat. Munkája során nagyon fontos számára – teszi hozzá –, hogy meghallgassa az emberek véleményét, hiszen ő Miskolcot szolgálja, ezt viszont csak a visszajelzések tükrében tudja igazán jól végezni. 

- A négyszemközt folytatott beszélgetések nem okoznak gondot, inkább a zajos környezetben nehezebb koncentrálnom, viszont mára megtanultam azt is, hogyan rakjam össze a mondatokat akkor is, ha csak néhány szót hallottam belőle – meséli Szunyogh László hozzátéve: a járvány miatti kötelező maszkhasználat azért nehezíti a mindennapjait, hiszen mint a nagyothallók többsége, nagyobb arányban olvas szájról. 

Az emberek rendesek

Sorstársait arra biztatja, mindenképpen próbáljanak meg beilleszkedni a társadalomba. „Az emberek többsége igazából rendes és elfogadó. Én azt tapasztalom, hogy ha valaki észleli, hogy rosszabbul hallok, látja a hallókészülékemet, azon igyekszik, hogy segítsen, például rám néz, hogy lássam a száját, vagy picit hangosabban beszél, szóval abszolút pozitív visszajelzéseket kapok emiatt. Nem is nagyon emlékszem olyanra, hogy valaha bántottak volna azért, mert én nem hallok – zárta Szunyogh László. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!