Ugrás a tartalomra

Halloweenra készülve: A tökfaragás fortélyai

minap.hu / Miskolc Televízió
Utoljára módosítva
2022. október 28. péntek 11:36
Miskolcon az Avalon Park évek óta rendez Halloween alkalmából tematikus napokat. A Miskolc Televízió Híradójának a tökfaragás fortélyait mutatták be.
Fotók: Horváth Csongor

A Halloween az egyik legnépszerűbb ünnep az Egyesült Államokban. Ilyenkor az emberek jelmezt öltenek, tököt faragnak, a gyerekek pedig a környéküket járva cukorkát gyűjtenek. A szokások mára egyre több országban elterjedtek, így Magyarországon is elkezdték ünnepelni a Halloweent. A töklámpás a Halloween elengedhetetlen kelléke. Az angolszász országokban ilyenkor szinte minden házat világító lámpásokkal dekorálnak és itthon is egyre népszerűbb a tökfaragás.

„Egy akkora kört kell itt csinálnotok, hogy majd a kezetek beleférjen, hogy ugye a belsejét ki tudjuk venni. Hogy ha kivettük teljesen a belsejét, akkor utána fogjuk filccel megrajzolni az arcát” – magyarázza a tökfaragás lépéseit a gyerekeknek az Avalon Park animátora. Először a tetejét kell levágni, hogy a belsejét ki lehessen szedni, majd jöhet a kreativitás, az arc kialakítása.

A töklámpás története Írországban kezdődött Fukar Jack legendájával, aki átverte az ördögöt. Majd az emberek ijesztő arcokat faragtak először karórépára, majd tökre és az ablakokba, ajtókba tették, hogy elijesszék Fukar Jack és a vándorló gonoszok szellemét.

Az arc megrajzolása után jöhet a kivágás. Az Avalon Parkban minden évben nagyszabású Halloween napokat tartanak, ahol idén is rendeznek tökfaragó versenyt.

- Minden évben nagy népszerűségnek szokott örvendeni ez a program. A családok gyakran együtt faragják a tököt, de akár egyedül, önállóan a gyerkőcök is. Az animátoraink folyamatos segítséget biztosítanak az itt tartózkodásuk alatt – nyilatkozta a Miskolc Televíziónak Farkas Enikő, az Avalon Park kreatív animátora.

November 30-án pedig töklámpás felvonulást tartanak az Avalonban, ahol az aznap elkészült lámpásokkal vonulnak végig a parkon a vendégek.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!