Ugrás a tartalomra

Hamarosan elkészülnek Komáromban Miskolc új, elektromos buszai

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. május 31. kedd 09:23
Július végére, augusztus elejére megérkezhetnek azok az új, teljesen elektromos autóbuszok, amelyek az MVK Zrt. buszflottájának részeként közlekednek majd Miskolcon. A járművek beszerzésére korábban 1,5 milliárd forintnyi támogatást nyert a város. A buszokat gyártó komáromi üzemben hétfőn gyárlátogatást tartott az MVK Zrt. vezetése és Miskolc polgármestere.

Az üléseket még fólia fedi, a busz hátuljában még most is munkások dolgoznak, kívülről azonban már impozáns az összkép – a BYD komáromi gyárában készülnek az MVK Zrt. új, teljesen elektromos buszai.

A busz elején a zöld jól ismert árnyalata – ilyen színűek a miskolci villamosok és buszok egyes alkatrészei is. A komáromi a BYD egyetlen európai gyára, az itt készülő elektromos buszok saját lábon, pontosabban kerekeken érkeznek majd innen Miskolcra, hiszen olyan hatótávval rendelkeznek, ami megengedi ezt - tudtuk meg Krenner Lászlótól, a BYD Europe közép-kelet-európai értékesítési vezetőjétől. Azt is elmondta, hogy a Miskolcon jelenleg is tesztelt modellnél egy sokkal modernebb járművet kap majd Miskolc, aminek például már továbbfejlesztett akkumulátor-csomagja van, de a külső dizájnban is eltér attól, a beltere pedig sokkal szellősebb, tágasabb. És az új modellben a hátsó üléssoron már öten is elférnek majd.

- Összességében ez a modell még inkább megfelel a mai kor kívánalmainak - húzta alá Krenner László.

A járművek július végén, augusztus elején érkeznek meg hozzánk. Addigra a töltőinfrastruktúra is teljes egészében elkészül, és képes lesz valamennyi autóbusz egyidejű töltése esetén is legfeljebb 5 óra alatt 100 százalékosra tölteni az egyes járműveket. A környezetkímélő, kényelmes, biztonságos és intelligens autóbuszokon 35 ülés található, 1 kerekesszékeseknek fenntartott hely, teljes befogadóképessége eléri a 82 főt. Klímával, egységes külső és belső vizuális, valamint belső hangos utastájékoztató berendezéssel, oldalanként 2-2 nyitható ablakkal, ajtónként 1-1 kamerás utasszámláló berendezéssel, tolatókamerával, biztonsági kamerarendszerrel, továbbá wifivel lesznek felszerelve. Valamennyi ülésnél USB port található, ezek az oldalfali burkolaton, illetve a kapaszkodókon találhatók, a padlóburkolat pedig tűz- és vízálló, valamint csúszásmentes bevonattal van ellátva.

- Ez már egy új buszgeneráció. Büszkék vagyunk rá, hogy Miskolc a következő város, ahová egy viszonylag nagyobb flottát tudunk gyártani, és bízunk abban, hogy nagy megelégedésre fogják használni az utasok a járműveinket - tette hozzá az értékesítési vezető.

Lecserélik a dízelbuszokat

Veres Pál polgármester és az MVK Zrt. vezérigazgatója hétfőn gyárlátogatáson járt a komáromi üzemben. Demeter Péter kiemelte, már fontos üzemeltetési tapasztalatokat szereztek a tesztjárművel, de fontos volt a cég számára, hogy az utasok is ki tudják próbálni a BYD-buszt.

- Látjuk magunk is, hogy jó készültségi fázisban vannak a járművek, azt gondolom tehát, hogy a szerződésben foglalt augusztus közepi időpontig meg fognak érkezni a buszok hozzánk. És akkor még nyáron, a tanulmányi szünetben meg tudjuk tenni az első kilométereket, hogy aztán szeptembertől már az utazóközönség is élvezhesse kényelmüket - mondta a vezérigazgató.

Az MVK telephelyén már elkészült a tíz töltővel felszerelt transzformátor-állomás, itt töltik majd éjszakánként a buszokat, de a telephelyi hálózat bővítésére is szükség volt, ezen az ÉMÁSZ dolgozik jelenleg is.

Ahol eddig is szóló autóbuszok közlekedtek, ott járnak majd az elektromos buszok is. Demeter Péter kiemelte, a villamosenergia-fogyasztásuk messze kedvezőbb, mint akár a gázolaj, vagy a CNG-buszok esetében a gáz költsége, így az MVK pénzt spórol meg a használatukkal. Azt is megtudtuk, hogy a dízelüzemű buszokat le fogja cserélni a közlekedési vállalat.

- A húsz évnél is idősebb buszokra rengeteget kellene költeni, akár több tízmillió forintot is felemésztene, hogy üzemképessé és megbízhatóvá váljanak - tette hozzá az MVK Zrt. vezérigazgatója.

Klímasemlegesen

A komáromi üzemből tehát összesen tíz, teljesen elektromos meghajtású busz érkezik Miskolcra, ezekre korábban összesen 1,5 milliárd forintos támogatást nyert a város, amit önerőből mintegy 600 millió forinttal egészített ki. Veres Pál polgármester kiemelte, hogy ez egy hatalmas lépés lesz a klímasemlegesség felé vezető úton. Emlékeztetett, Miskolc bekerült azon száz európai város közé, amik 2030-ig innovációs megoldásokkal segíthetik a klímasemlegességre történő átállást az Európai Unió többi városa számára.

Juhász Ákos képgalériája

- Még ebben a nehéz gazdasági helyzetben is előre menekülünk, figyeljük a következő pályázati csomagot, aminek keretében lehet majd további elektromos buszokra pályázni. Az a célunk, hogy minél inkább ilyen korszerű, lehetőség szerint zéró emissziós buszok járjanak Miskolc útjain. Hosszú távon azt szeretnénk, ha ez tenné ki a döntő közlekedési formát a városban az autók helyet. Ígérhetem, hogy éveken belül látható, minőségileg összehasonlíthatatlanul jobb szolgáltatást tudunk majd nyújtani az utasoknak - emelte ki a városvezető.

Azt is elmondta Veres Pál, hogy már dolgoznak azon az MVM-mel, hogy az elektromos hálózatot és a töltőkapacitást hogyan tudnák bővíteni, ha újabb buszokat vásárol a város.

- Nemrégiben tárgyaltunk erről, és ígéretet kaptunk, hogy megvizsgálják, milyen bővítési lehetőségeink vannak. Ez lesz a kulcs, hogy ilyen korszerű járművek nagy tömegben közlekedjenek majd Miskolcon - tette hozzá.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!