Ugrás a tartalomra

Hamarosan gazdát cserélhet a Vodafone

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. január 08. vasárnap 15:29
Néhány hónapja már szárnyra kapott a hír, hogy magyar befektető vásárolná meg a hírközlési társaság magyar leányvállalatát, az ügylet most újabb fázisához érkezett. 
Fotó: Internet

Erről egy vasárnap megjelent kormányhatározat tanúskodik, amelyben egy 425 millió eurós hitelkeret biztosítását hagyta jóvá a kormány a felvásárlás céljára a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) számára azzal, hogy a tőkekövetelés 80 százalékára állami kezességet vállal - írja a Portfolióra hivatkozva a HVG. 

A Magyar Közlönyben vasárnap megjelenet kormányhatározat értelmében az MFB a hitelkeretet a Vodafone Magyarország 51 százalékos tulajdonrészének megvásárlásához biztosíthatja az Antenna Hungária számára. Az Antenna Hungáriában a 4iG nevű vállalat tavaly februárban szerzett többséget.

A 4iG augusztusban a Budapesti Értéktőzsdén jelentette be, hogy a magyar állammal közösen nem kötelező érvényű megállapodást kötött a Vodafone Europe BV-vel, hogy megszerezze Magyarország második legnagyobb telekommunikációs vállalatának, a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt.-nek a százszázalékos részvénycsomagját. Amennyiben a tranzakció végbemegy, úgy a 4iG 51 százalékos, többségi tulajdonosa lehet a Vodafone Magyarországnak, míg az állam a 49 százalékos kisebb részt kapná. A tranzakció értéke 715 milliárd forint.

Nagy Márton miniszter akkor arról beszélt, a tranzakció közérdekből nemzetstratégiai jelentőségűvé minősíthető, a Corvinus Zrt.-n keresztül vásárolhatják meg a Vodafone 49 százalékát.

A Portfolió a vasárnapi kormányhatározat után azt írta, arról eddig nem volt szó, hogy az Antenna Hungária is szerepet kap majd a tranzakcióban. A lap szerint a 4iG pénteki felminősítése és a kormányhatározat után arra lehet következtetni, hogy hogy napokon belül lezárulhat a Vodafone Magyarország felvásárlása - írja a HVG.

További hírek

Olvasnivaló