Ugrás a tartalomra

Hamarosan kezdődik a Dayka-átkötés

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. május 14. szombat 10:26
A Dayka utca meghosszabbítását célzó, a Petőfi utca, a Meggyesalja, a Rácz utca és a Kálvin utca elejét érintő beruházás hamarosan elindul. Az első fázisban olyan bontási munkák következnek, amelyek a Petőfi, illetve a Meggyesalja utcákon részleges útlezárásokat igényelnek a nyári hónapok folyamán.
képen a tervezett átkötés

A beruházás keretében a következő 14 hónap során megnyitják a Petőfi és Meggyesalja utcák közötti tömböt, a Dayka utca meghosszabbításaként kiépítendő új, kétsávos útszakasz számára. Ha elkészül, a tervek szerint 2023 tavaszától ez fogja kiváltani a Rácz utcai közlekedést. A cél a belváros, a Szent István tér környezetének forgalmi terhelését csökkenteni, optimalizálni.
Rövid ideig tartó, részleges sávlezárásokra kell számítaniuk az autósoknak a következő mintegy három hónapban a Petőfi utca érintett szakaszán. A pontos forgalomtechnikai tervek még készülnek, de már tudható, hogy időről időre le lesz zárva egy sáv a Petőfi utcán. Ilyenkor a Diósgyőr irányába tartó forgalom a Bartók teret megkerülve haladhat a célja felé.

A gyalogosforgalmat ugyancsak a Hunyadi utca, illetve a Meggyesalja utca felé terelik el a körzetből. Minderre azért lesz szükség, mert a leendő új útszakasz kiépítéséhez szükséges bontási munkák zajlanak a nyár folyamán, a projekt első ütemében, és a bontási munkák, az építőanyag elszállítása érdekében igénybe kell venni egy-egy sávot.

A nyár végén hasonló lesz a helyzet a tömb másik oldalán, a Meggyesalja utcán a Reményi és Rácz utcák közé eső szakaszon, ahol szintén egyik vagy másik sávot lezárják majd egy időre, a járdákat ugyancsak. (A Meggyesalja utcai lakóházak lakóik általi megközelíthetősége mindig biztosítva lesz.)

A Petőfi utca – Dayka utca kereszteződésének környezetében a nyár folyamán várhatóan egy hétvégére teljes szélességében is le kell zárni a Petőfi utcát, a tervek szerint egy-két napra, amikor a Petőfi utca 11/A, háromszintes épület bontása zajlik, annak biztonságos volta érdekében. Ekkor minden forgalmat a Hunyadi, illetve a Meggyesalja utcákra kell majd átterelni, időlegesen.
Ugyancsak lesz olyan többhetes időszak (nyár végén vagy ősz elején), amikor a Meggyesalja utca Reményi és Rácz utcák közötti szakaszára vár teljes lezárás.

A bontás és építés időszakaiban a környéken élőknek és közlekedőknek mindenképp a tehergépjármű-forgalom (bontási anyagot, építőanyagot szállító kocsik) megnövekedésére kell számítaniuk.

A beruházás harmadik és negyedik üteme idén ősszel és jövő tavasszal esedékes, az már a Rácz utcát és a Kálvin utcát is érinti.

A lezárásokról folyamatosan tájékoztatjuk olvasóinkat.
 

További hírek

Olvasnivaló